Municipi

El Municipi

La Bisbal se situa en el centre geogràfic de la comarca del Baix Empordà. Travessada pel riu Daró, té una situació privilegiada que permet gaudir tant de la bellesa de la plana empordanesa, presidida pel nucli de Castell d’Empordà, com dels paratges boscosos del massís de les Gavarres. Al peu d’aquest espai natural es troba el poble de Sant Pol, amb la seva església romànica.
La ciutat conserva un interessant nucli de carrers estrets, amb nombrosos edificis i elements arquitectònics dignes de ser visitats. L’edifici més emblemàtic i significatiu és el seu Castell Palau, veritable joia del romànic civil català. Bastit pels bisbes de Girona a finals del segle XI, l’edifici –que consta de planta baixa, pis i una torre– va ser objecte de diverses reformes entre els segles XV i XVIII. Altres elements patrimonials remarcables són el carrer del Call (barri jueu), carreró estret i fosc en forma de ziga-zaga; l’església de Santa Maria (1701-1757), edifici de grans dimensions d’una sola nau amb capelles laterals i d’estil barroc; l’església de la Pietat (1788) i la monumental reixa i porta de ferro forjat de l’església del Dolors (1750), totes dues d’un vistós barroquisme, i el pont Vell (1606), el més antic del tres ponts sobre el Daró. Les Voltes, conjunt de cases porticades projectades en el segle XIX, són un tret característic de la trama urbana.
Coneguda bàsicament per la seva tradició ceràmica, la Bisbal és un dels centres terrissers més importants de Catalunya. Podreu comprovar la importància d’aquesta activitat gràcies a un paisatge urbà caracteritzat per les esveltes siluetes de les xemeneies i per les nombroses botigues atapeïdes d’articles de terrissa i de ceràmica, estratègicament situades en el famós carrer de l’Aigüeta. Terracotta Museu de Terrissa i Ceràmica Industrial, ubicat en una antiga fàbrica de rajoles, serà un complement imprescindible de la vostra estada.
L’economia local té un creixent sector comercial que nodreix el nombrós turisme de la comarca. La celebració de dues fires –una de ceràmica i una altra d’antiguitats– de caràcter internacional, són una bona mostra d’aquesta vitalitat. La ciutat gaudeix també d’una interessant vida cultural i lúdica.
Però la visita no seria completa sense la degustació de la nostra cuina i la nostra rebosteria, de reconegut prestigi. Tot plegat, un recorregut estimulant i suggestiu.