26 febrer de 2019 a les 15:15

55 participants a la setena edició del programa d’inclusió social de la Fundació Barça a la Bisbal

Des de l’octubre del 2018 un total de 55 infants i joves d’entre 10 i 18 anys de la Bisbal participen a dues sessions setmanals de FutbolNet a l’Institut de la Bisbal. Aquest projecte de la Fundació Barça treballa la inclusió social mitjançant la metodologia del programa. A la Bisbal es desenvolupa des de l’any 2016 amb l’objectiu d’afavorir el diàleg i el pensament crític dels participants a través de l’esport per combatre els estereotips de gènere.

Aprofitant la celebració d’una sessió de FutbolNet, ahir es va fer una visita institucional a l’activitat per veure com es treballa. Van ser-hi presents Xavier Pérez, membre del Patronat de la Fundació, va visitar la Bisbal i juntament amb l’alcalde de la Bisbal, Lluís Sais; el coordinador de Projectes i programes de la Fundació Barça, Ramon Garriga; i la coordinadora metodològica de FutbolNet, Marta Piqué; i Henry Gilham, monitor del projecte sobre el terreny. 

«De tots els programes que fa la Fundació Barça, la tecnificació no és el nostre objectiu», va explicar Ramon Garriga, coordinador de Projectes i programes de la Fundació Barça, argumentant que la voluntat és «suscitar canvis i generar històries noves per tal que nois i noies se sentin protagonistes». Garriga també va voler destacar la tasca dels educadors/es que treballen sobre el terreny, amb la col·laboració del consistori.

En aquest sentit, l’alcalde de la Bisbal d’Empordà, Lluís Sais, va voler destacar «la política d’inclusió del projecte i la potenciació de l’esport femení». Sais també es va mostrar satisfet del fet que la Bisbal arribi a la 3a edició de la proposta: «La continuïtat és bàsica i fonamental per un projecte d’aquestes característiques i estem molt contents com a Ajuntament de poder seguir tenint FutbolNet al municipi».
 

La metodologia ‘FutbolNet’ a Catalunya
FutbolNet és una metodologia d’intervenció social que utilitza el futbol i l’activitat física com a eines de reflexió i agents de canvi per millorar la vida dels infants i joves i fomentar la inclusió d’aquells que es troben en contextos vulnerables. Avui en dia, infants i joves i, especialment, els qui estan en risc d’exclusió social no poden exercir, de manera plena i en igualtat de condicions, el seu dret a participar en l’esport, fet que es tradueix en una reducció d’oportunitats i, per tant, afecta el seu desenvolupament i la seva educació. 

Des de la Fundació Barça, es fa servir l’esport com una eina de promoció de la inclusió, que associa l’esport a una educació integral i al canvi social i d’actituds, basat en la igualtat i la democràcia, on la diversitat és un valor que cohesiona el grup i ofereix més possibilitats d’aprenentatge i participació. Amb les sessions de la metodologia FutbolNet a Catalunya es busca contribuir a la igualtat d’oportunitats d’infants i joves a partir de tres fites: fomentar la creació de vincles, facilitar l’adquisició i el desenvolupament de competències i habilitats socioemocionals i reduir factors de risc i desprotecció dels infants i joves.