9 novembre de 2018 a les 18:17

Aclariment de l’Ajuntament de la Bisbal en motiu de l’errònia polèmica sobre els baladres

Aquest dimecres 7 de novembre un mitjà de comunicació baixempordanès va publicar una notícia sobre la possible intoxicació patida per uns ponis per la presumpta ingesta de fulles de baladre (Nerium oleander) a la Bisbal d’Empordà. A la publicació es manifestava de manera incorrecta que «Des del 2004 està prohibida la venda de baladre a tot l’Estat Espanyol per la seva elevada toxicitat, però tot i això se segueix venent als vivers i plantant als parterres públics». Aquesta falsa afirmació ha creat un notable alarmisme social i l’Ajuntament de la Bisbal d’Empordà vol fer alguns aclariments al respecte.

En primer lloc, els baladres es planten abundantment en la majoria de municipis catalans per la seva adaptació al clima mediterrani, per la seva baixa necessitat manteniment i per la seva espectacular florida. Es una espècie àmpliament utilitzada en jardineria i actualment és totalment legal el seu ús per a fins ornamentals.

També cal aclarir el que s’esmenta a la notícia sobre la prohibició de la venda de baladres es refereix a una ordre de l’any 2004 del Ministeri de Sanitat i Consum sobre la venda i utilització per al consum humà de les plantes per a ús medicinal (vegeu Ordre SCO/190/2004, de 28 de gener). En cap cas es refereix a l’ús d’aquestes plantes per a jardineria. En aquell moment aquesta ordre va crear confusió i per això l’Agència espanyola de medicaments i productes fitosanitaris va emetre una circular especificant que quedava clarament exclosa d’aquesta ordre l’àmbit ornamental, industrial o cosmètic (Vegeu Circular 06/2004).

D’altra banda, es pot apreciar que a la llista de l’ordre SCO/190/2004 figuren gairebé 200 espècies de plantes, algunes tant freqüents en els jardins públics i privats com: el boix, l’evònim, l’heura, el grèvol, la mèlia, el pruner-cirerer, el raïm de moro, les azalees, la ginesta i el teix, i no per aquest motiu s’han d’eliminar de les zones verdes públiques i privades. Per tancar l’apartat legislatiu s’ha de dir que finalment l’ordre SCO/190/2004 va ser anul·lada per sentència de la secció quarta de la sala contenciosa administrativa de l’audiència Nacional el 29 de juny de l’any 2005.

Des del consistori es vol manifestar que des del punt de vista de la protecció de la salut de les persones eliminar les plantes pel fet de ser tòxiques no és la millor garantia de prevenció. El coneixement i l’educació han de ser les eines de protecció, tal vegada perquè aquestes plantes estan per tot arreu com bé passa amb molts bolets metzinosos.

I per acabar, des de l’Ajuntament de la Bisbal també es vol fer una crida solemne a la responsabilitat i al rigor dels mitjans de comunicació. I és que, en aquest cas, malgrat el consistori vol lloar i agrair la feina que fa aquest mitjà de comunicació baix empordanès en qüestió, la publicació de la notícia amb incorreccions notòries ha generat un alarmisme desmesurat que no era, ni de lluny, necessari.