20 maig de 2021 a les 12:06

Actuació de control de plagues a l’entorn del passatge Carles Bech de la Bisbal

L’Ajuntament de la Bisbal d’Empordà està duent a terme uns treballs d’adequació a l’entorn del carrer Marquès de Cruïlles i Passatge Carles Bech (a l’aparcament proper al supermercat Bonpreu) amb l’objectiu d’eliminar la presència de rosegadors. Durant les darreres setmanes diversos episodis de pluges, en ocasions intenses, han propiciat la saturació puntual del sistema de drenatge d’aigües pluvials cap al clavegueram i la conseqüent aparició de rosegadors a l’entorn del embornals.

És un fet generalment habitual que, en episodis de pluges sobtades i intenses, les canonades subterrànies quedin totalment inundades i que es puguin veure rates a les zones properes al sortir a la superfície per a evitar morir ofegades. En aquest sentit l’empresa Agbar, que gestiona el servei d’abastament i clavegueram a la Bisbal d’Empordà, està fent treballs de manteniment en aquest punt de la xarxa de clavegueram per tal de recuperar-ne la funcionalitat.  Des del consistori s’ha estat encarregant a empreses especialitzades la col·locació de punts de verí rodenticida d’actuació lenta que resulten més efectius. Ara, les actuacions addicionals se sumen a les que ja s’estaven duent a terme a la zona per tal de combatre la plaga.

Addicionalment, en aquest entorn hi ha ubicada una zona d’aportació de residus, amb contenidors per a recollida selectiva i rebuig. És important que ningú, sota cap concepte depositi restes de manera incívica a fora dels contenidors: podrien esdevenir font d’aliment per als rosegadors i altres animals.

Cal destacar, que aquests embornals d’aigües pluvials són molt propers a una zona verda on hi ha presència d’una espècie arbustiva invasora, el plomall de la pampa (Cortaderia selloana), procedent d’Amèrica del Sud, introduïda com a ornamental i, recentment, estesa arreu com a invasora. Les seves arrels, tiges i fulles constitueixen un refugi i hàbitat molt propici per a rosegadors i d’altres plagues urbanes. Per ambdós motius, l’Ajuntament de la Bisbal ha posat fil a l’agulla per a la seva eliminació. A més a més, des del consistori s’està estudiant reubicar la zona d’aportació de residus, tenint en compte que, amb la futura implantació del sistema de recollida de residus porta a porta, aquests ja no seran necessaris i per tant acabaran retirarant-se.