27 juny de 2024 a les 9:51

Actuacions de control de rates i del mosquit tigre a la Bisbal d’Empordà

Seguint el pla de gestió i control de plagues, l’Àrea de Medi Ambient de l’Ajuntament de la Bisbal d’Empordà ha dut a terme les actuacions de control de rosegadors en els trams del clavegueram on la presència de rates és més habitual. Aquestes zones es troben, principalment, als carrers del nucli antic. Per a fer-ho, es disposa d’una empresa especialitzada en control de plagues que aplica un producte rodenticida autoritzat en aquells punts de la xarxa de clavegueram on es detecta presència de rates i posteriorment, es fa el seguiment de l’actuació per valorar si cal repetir el tractament.

Les rates se solen veure de nit sortint del clavegueram en busca d’aliments, especialment a les escombraries i als llocs on hi ha menjar de gat o de coloms. En aquest sentit es fa recordatori que cal contribuir a evitar la seva proliferació i per això és necessari evitar deixar restes de menjar al carrer o als parcs, no alimentar els coloms ni tampoc alimentar gats (si no es disposa de l’autorització municipal corresponent de control de colònies de gats), actes els quals estan prohibits i són sancionables.

Així, cada mes, de maig a octubre, es fa un control preventiu en els embornals de la via pública contra la proliferació del mosquit tigre aplicant un larvicida que elimina les larves del mosquit que creixen en els punts on s’acumula l’aigua de pluja. Quan la plaga de rates apareix en edificis o finques particulars, és la propietat la que ha d’actuar prioritzant, sempre que sigui possible, la contractació del servei a personal professional per tal d’evitar el mal ús de productes rodenticides, i en el cas del mosquit tigre cal evitar l’acumulació d’aigua en cubells, platets dels testos i recipients a l’exterior.