16 desembre de 2011 a les 20:42

Actualització de dades de l’alerta Procicat per l’episodi de vents generalitzat a tot el territori

A les comarques del Montsià, el Baix Ebre i el Baix Camp les ratxes de vent poden arribar als 126 km/h, és probable que aquest llindar també es sobrepassi a l’Alt Empordà, i amb menys probabilitat ho podria fer també al Baix Empordà

La Direcció General de Protecció Civil (DGPC) de la Generalitat informa que es manté la fase d’alerta del Pla de Protecció Civil de Catalunya PROCICAT per risc de fortes ventades, d’acord amb l’actualització de l’avís de risc meteorològic per vents que ha emès el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), i que indica que a partir d’aquesta tarda l’episodi de vents s’intensifica al terç sud-est de Catalunya. Les últimes previsions confirmen que la situació meteorològica de risc per vents que poden superar el llindar de ratxes superiors als 90 km/h es veurà reforçat al terç sud-est del país.

La Direcció General de Protecció Civil, a través del Centre de Coordinació d’Emergències CECAT, fa seguiment de la situació, l’evolució de les previsions meteorològiques i els eventuals incidents que es derivin del fenomen. El CECAT ha avisat als municipis de les Terres de l’Ebre, del Priorat, del Baix Camp i del Tarragonès que s’intensifica l’episodi de vents, ja previst per el SMC, durant aquesta tarda-vespre.

Incidències relacionades amb l’episodi del vents

El telèfon d’emergències 112 ha atès 103 incidències relacionades amb l’episodi de forts vents. Els Bombers de la Generalitat han rebut, des de les 12.00 hores fins les 18.00 hores, 116 avisos d’emergència  per atendre incidències derivades de les fortes ventades. En general, les actuacions dels Bombers han estat bàsicament per netejar vies d’accés i assegurar mobiliari urbà i objectes no estructurals amb perill de caiguda. Així mateix, també s’han dut a terme moltes inspeccions i sanejaments de façanes. S’ha de remarcar que cap d’aquests incidents ha fet ferits.

Per demarcacions, els Bombers de la Generalitat han rebut:

A Girona, 34 avisos d’emergència. L’incident més destacable ha estat l’actuació del Grup d’Actuacions Especials (GRAE) d’Olot per retirar dos arbres de grans dimensions que tallaven la pista forestal de la Miana, a Sant Jaume de Lierca. A Caldes de Malavella un arbre ha caigut a sobre de la línia catenària al punt ferroviari 193,6 i a hores d’ara encara s’està treballant per tal de restablir la normalitat.

A la Regió Metropolitana Nord, (bàsicament als municipis més habitats del Vallès Occidental) s’han atès 70 incidències, la major part de les quals per retirada d’objectes caiguts a la via i sanejament d’exteriors. No hi ha hagut cap afectació personal.

A la Regió Metropolitana Sud s’han rebut 6 avisos, els mateixos que a les comarques centrals, sense haver-ne cap de destacat.

Incidències viàries Servei Catalá del Trànsit (SCT)

Des de les 16.57 h fins a les 17.17 h, la carretera BV-5213 ha estat tallada a l’altura de Tavèrnoles, entre els pks. 4,5 i 5, en tots dos sentits, per la caiguda d’un cable elèctric a la via.

Des del Servei Català de Trànsit (SCT) es recomana moderar la velocitat, mantenir la distància de seguretat entre vehicles i també vigilar la distància lateral a l’hora de fer els avançaments.  

La Direcció General de Protecció Civil de la Generalitat recomana extremar la precaució en les activitats a l’aire lliure i suspendre-les en cas necessari i demana que es segueixin els consells d’autoprotecció en cas de forts vents:

Si sou a casa

 • Tanqueu i assegureu les portes, finestres i tendals. Cal abaixar completament les persianes i, si són de cordó, subjectar-les adequadament. 
 • Eviteu deixar testos o d’altres objectes no estàtics a les façanes i terrasses per evitar que el vent els pugui fer caure al carrer i provocar un accident.

Si sou a l’exterior

 • Vigileu amb el mobiliari urbà, l’enllumenat dels carrers, les motos i els cotxes aparcats, les grues, els contenidors de brossa, l’arbrat i tot allò que el vent pugui fer caure.
 • No us atureu al costat de bastides, edificis en obres i murs. Poden perdre estabilitat.
 • No pugeu a llocs alts i exposats al vent, com ara les bastides o altres construccions.
 • Als parcs, jardins i zones boscoses vigileu amb els arbres que puguin caure i eviteu totes les activitats amb foc. Tingueu en compte també la proximitat dels arbres als edificis.

 

Si heu de viatjar

 • Consulteu les prediccions del temps i l’estat de les carreteres i seguiu les recomanacions del Servei Català del Trànsit.
 • Si és imprescindible desplaçar-vos, tingueu molta precaució perquè us podeu trobar obstacles a la via. Cal alentir la marxa, ser prudents en els avançaments i mantenir les distàncies laterals adequades amb els altres vehicles.
 • Si conduïu vehicles de grans dimensions o amb remolc, extremeu les precaucions perquè teniu més risc de sortir-vos de la via o bolcar.

Si feu una activitat de lleure

 • Aneu amb compte al practicar esports a l’aire lliure i adapteu-la a les condicions meteorològiques d’aquell moment.
 • Si practiqueu paracaigudisme, parapent o altres esports similars tingueu present que el vent afectarà la vostra activitat.
 • En l’esquí, tingueu en compte que els remuntadors poden veure’s afectats pel vent.
 • Al mar, no navegueu i vigileu amb els amarratges de les embarcacions. No passegeu per les esculleres o espigons o zones properes al mar.
 • A la muntanya, extremeu les precaucions i no us apropeu ni passegeu pels penya-segats.