27 octubre de 2011 a les 18:13

Actualització d’incidències de l’alerta del pla Inuncat emesa per Protecció Civil

La Direcció General de Protecció Civil (DGPC) de la Generalitat manté la fase d’alerta del pla especial d’emergències per inundacions a Catalunya (Inuncat) per la situació meteorològica de risc per pluges del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) i les incidències provocades per les pluges.
Incidències viàries
El Servei Català de Trànsit (SCT) informa que, a hores d’ara, hi ha les següents afectacions derivades de la meteorologia:
 
–          C-31B tallada a Salou en tots dos sentits per inundacions.
–          N-340a tallada a Tarragona i Vila-seca en tots dos sentits per inundacions.
–          TV-7211 tallada a Reus en tots dos sentits per inundacions.
 
D’altra banda, també hi ha 2 vies afectades per accidents:
 
–          C-63 tallada a Brunyola en tots dos sentits,
–          TV-3223 tallada a Pradell de la Teixeta en tots dos sentits per un accident.
–          A-2 tallada a Esparreguera en sentit Barcelona i 1 carril tallat en sentit Lleida.
 
Davant de les previsions meteorològiques, el Servei Català de Trànsit recomana:
–          respectar els límits establerts i moderar la velocitat
–          mantenir la distància de seguretat entre vehicles
–          frenar amb suavitat i previsió
–          circular amb primera i lentament en cas d’haver de travessar un bassal gran i, un cop passat aquest, comprovar l’eficàcia dels frens
 
Incidències relacionades amb els aiguats
 
El telèfon d’emergències 112 ha atès 85 trucades relacionades amb l’episodi de pluges. Els Bombers de la Generalitat han rebut, des de les 10.00 hores d’aquest matí, un total de 41 AVISOS relacionats amb la pluja que està caient arreu del país. Per Regions d’Emergències els avisos es distribueixen de la següent manera:
 
RE Girona: cap avís
RE Lleida: cap avís
RE Tarragona: 22 avisos
RE Metropolitana Nord: 2 avisos
RE Centre: 1 avís
RE Metropolitana Sud: 16 avisos (bàsicament a la comarca del Baix Llobregat)
 
En la majoria d’aquesta avisos els Bombers han estat requerits per treure aigua de baixos, soterranis i pàrquings, per ajudar conductors que han quedat embarrancats per l’aigua amb el seu vehicle, i per retirar arbres caigut a la via pública. En aquest sentit, els Bombers han desplaçat, a les 15.03 hores, una dotació per retirar un arbre que havia caigut sobre la catenària del tren al baixador de Castelldefels. Al voltant de les 16.00 hores l’arbre ja estat retirat. A conseqüència d’aquest incident, la DG de protecció Civil ha emès una avís de prelaerta del Ferrocat.
 
D’altra banda, la DGPC ha emès un altre avís de prealerta del Ferrocat pel tren Móra La Nova (12.15) – Estació de França (14.53), que  ha quedat aturat, per causes meteorològiques adverses, a les 14.10 hores a la sortida de l’estació de Cunit. Els passatgers han estat transbordats a un altre tren i han pogut continuar fins a la seva destinació. Aquesta incidència obliga a circular en via única entre Cunit i Vilanova i La Geltrú. La prealerta del Ferrocat es fa extensiva al tall la circulació entre Figaró i Sant Martí de Centelles, línia R3 de Rodalies, per caiguda d’arbre a la catenària. Renfe ha activat un dispositiu d’autobusos entre ambdues estacions per tal de garantir la mobilitat dels viatgers de la línia.
 
Pel que fa a l’afectació municipal, l’Ajuntament de Lloret de Mar ha activat el seu Pla d’Actuació Municipal (PAM) per inundacions. En el moment d’enviar aquest comunicat, les incidències s’estan concentrant a la comarca de la Selva (Blanes) i a zona més interior de Girona.
 
La Direcció General de Protecció Civil de la Generalitat recomana extremar les precaucions en punts inundables i evitar l’accés a les zones properes als rius, rieres i guals, així com fer seguiment de les informacions meteorològiques. Extremeu les precaucions i seguiu els consells d’autoprotecció (Consells per a l’autoprotecció en cas d’emergència).