5 abril de 2021 a les 10:45

Aforament complet a l’acte inaugural de l’exposició ‘Díaz Costa. Ceramista’ al Terracotta Museu

|

El Terracotta Museu de la Bisbal va presentar ahir una nova exposició temporal: ‘Díaz Costa. Ceramista’. La mostra monogràfica que reivindica Eusebi Díaz Costa (1908-1964) com a pioner de la ceràmica decorativa bisbalenca i es podrà visitar fins al 26 de setembre. L’acte d’inauguració oficial va ser ahir, diumenge 4 d’abril, i va completar l’aforament establert per les mesures corresponents a la situació sanitària actual. Va comptar amb la presència de Maria Pilar Díaz Daroca, filla de l’artista; Xavier Rocas, comissari de l’exposició;. Joan Vilà-Clara, president de l’Associació de Ceramistes de la Bisbal; i l’alcalde Enric Marquès. A més de Marquès, també hi van assistir sis dels darrer alcaldes de la Bisbal d’Empordà: Ernest Bou, Albert Vancells, Lluís Sais, Oscar Aparicio i Núria Anglada. La jornada va cloure amb una actuació a càrrec de l’Escola Municipal de Música Conrad Saló.

‘Díaz Costa. Ceramista’ és una exposició monogràfica produïda pel Terracotta Museu de la Bisbal que vol donar la visibilitat que es mereix a un dels ceramistes bisbalencs més destacats a nivell internacional de mitjan segle XX. Eusebi Díaz Costa (1908-1964) va ser un artista avançat al seu temps que va comprendre que la ceràmica tradicional i utilitària que es realitzava en aquell moment a la Bisbal també podia esdevenir un objecte artístic i decoratiu. En un moment en el que el sector es trobava en hores baixes va renovar la producció i es va saber adaptar a les exigències estètiques d’un nou públic que, principalment, estiuejava a la Costa Brava.

La mostra es planteja com un recorregut per la figura i l’obra de l’artista a través de les seves peces però, al mateix temps, també és un reconeixement públic a un artista imprescindible en la història de la ceràmica catalana. En paraules de Xavier Rocas, comissari de l’exposició: a l’hora de fer balanç de l’aportació d’Eusebi Díaz Costa com a ceramista, l’impacte del seu treball amb els anys es revela cada cop més important i valuós, més coherent i variat del que va poder semblar quan era viu. La seva figura és, sens dubte, una peça clau dins el moviment de renovació estètica i tècnica de la ceràmica de la Bisbal d’Empordà que es produí a mitjans del segle XX.

S’exposen al voltant de 150 peces que, en gran mesura, formen part del fons del museu. La col·lecció Díaz Costa custodia més d’un miler peces i és el fruit de les donacions de particulars i, majoritàriament, de les dues grans donacions realitzades per la família de l’artista. La primera va ser al 1991, coincidint amb el moment en el que va cessar l’activitat en el taller familiar; i la segona a finals de 2020 amb motiu d’aquesta exposició.