3 març de 2021 a les 14:09

Ampli ventall d’activitats amb motiu del 8M a la Bisbal d’Empordà

||||||||

Un any més, l’Ajuntament de la Bisbal i diverses entitats bisbalenques organitzen activitats al municipi amb motiu del Dia de la Dona Treballadora: el Grup de Dones de la Bisbal, el col·lectiu feminista Nosaltres, el Casal Estel Roig i, a nivell consistorial, el Terracotta Museu, l’Escola Municipal de Música Conrad Saló i la Biblioteca Lluïsa Duran. A través d’aquesta publicació es detallen les propostes que arrencaran aquest divendres i s’allargaran fins el mateix dilluns 8 de març.
 

Cultura en nom de dona al Casal Estel Roig
Les activitats programades enguany arrencaran el divendres amb el tret de sortida d’una exposició artística al Casal Estel Roig, al carrer Ample 25 B. La mostra, a càrrec de Cloe Riembau, Laia Pigem, Lisanne Torra, Gemma Comalada, Marina Morales, Sara Andreu, Nerea Ortega i Mariona Elizade, inclou peces de fotografia, il·lustració, disseny, dibuix i poesia: es pot visitar divendres i dissabte, de 10.30 a 12.30 h i de 17 a 19.30 h.
A més a més, el Casal Estel Roig també ha programat un espectacle escènic, que es farà el diumenge, vigília del 8M, i que ja ha exhaurit totes les entrades. Inclourà música, dansa i poesia i comptarà amb les intervencions de Cloe Riembau, Toni Lopera, Paula Sánchez i Amores, Jaume Sureda, Paula Sánchez Dalfó, Alba Vila Bertran, Violeta Trijueque, Martina Boada, Marina Saura, Carme Pons, Mireia Pareta, Aroa Aldán i Mar López.

Presentació del llibre ‘Històries d’una panxa’ d’Eva Gasull i Maite Marcó
Quantes cares té la maternitat? Quin lloc ocupen les mares que volen ser mares però que encara no ho són? I què cal per ser mare? Poc se’n parla dels processos de dol dins la maternitat. El llibre ‘Històries d’una panxa’ (Triangular Edicions, 2021), d’Eva Gasull i Maite Marcó, ben segur que ressonarà d’alguna manera. Les lectores hi podran trobar paraules i emocions que podien romandre silenciades a l’interior de cadascuna. Es presentarà a la Bisbal el proper dissbte 6 de març a les 12 h al pati de la Biblioteca Lluïsa Duran (en cas de mal temps es traslladarà al Teatre El Mundial). Cal fer inscripció prèvia al telèfon 972 64 21 79, al correu electrònic biblioteca@labisbal.cat o presencialment a la Biblioteca.
A més a més, des de la Biblioteca Lluïsa Duran de la Bisbal d’Empordà han dedicat la guia temàtica del Dia de la dona 2021 al dret de les dones a decidir lliurement la seva maternitat. La guia recull documents sobre el dret de les dones a no exercir la maternitat, l’avortament, maternitats empoderadores i què suposa ser mare avui: es pot consultar a través d’aquest enllaç.


Concert d’Ajo & Nacho Mastretta al Teatre Mundial
De cares al dissabte, a les 20 h, el Teatre Mundial de la Bisbal acollirà un concert gens convencional. Ajo & Nacho Mastretta: un duet que va començar la seva aventura micropoètica l’any 2004, i des del primer moment varen construir un món insòlit entre el cabaret i el rock, el punk i el cuplé. Esbudellant i esbudellant-se, l’Ajo es presenta com una cirurgiana emocional del present mentre Mastretta estén davant seu ponts de melodia. Un show que es construeix en temps real, improvisant cada segon, de manera que cap és igual a l’anterior ni s’assemblarà al següent. Junts a l’escenari s’engresquen posant a proba l’infinit per veure si resisteix a base de cançons diminutes i anticançons. Es poden adquirir entrades anticipades a través d’aquest enllaç.

 
Passejada reivindicativa i presentació de llibre de la mà de Nosaltres
Diumenge el col·lectiu feminista Nosaltres ha organitzat un recorregut reivindicatiu amb cançons que comptarà amb la participació de la coral Veus i el Grup per a la Igualtat. Sortirà des de davant de l’Ajuntament de la Bisbal, a les 12 h, després de fer lectura d’un manifest. Culminarà al Parc 8 de març, on es farà  aperitiu.
De cares a la tarda es farà la xerrada ‘Escriure amb ulls de dona: experiències i emocions’, amb l’escriptora Núria Esponellà i la música d’Ariadna Raventós. També tindrà lloc la presentació del llibre ‘Atreveix-te a fer les coses a la teva manera’, de Iolanda Batallé. Serà a la plaça Mestre Joan Farreròs (al costat del Teatre Mundial) i l’aforament és limitat. Es poden fer inscripcions a la Llibreria Puput (llipreriapuput@gmail.com / 693058902).

 

L’Escola de Música Conrad Saló celebrarà el 8M amb un nou cicle de converses amb artistes musicals
L’Escola Municipal de Música Conrad Saló celebrarà el Dia de la Dona Treballadora estrenant projecte: un nou cicle de converses amb reconegudes creadores i artistes del món de la música. Les convidades presentaran la seva obra i servirà per introduir a l’alumnat a l’univers de compositores de referència de tots els temps. Alhora, l’alumnat de l’Escola treballarà a classe l’obra d’aquestes persones i tindrà oportunitat, després, de conèixer, interactuar i saber-ne més formulant preguntes directament a l’artista convidada.
El cicle, en format telemàtic comptarà amb un total de quatre sessions. Arrencarà el mateix dilluns 8M, a les 17.30 h, amb un vídeo de la cantautora Maria Rodés presentant ‘Gracias a la vida’ de Violeta Parra a les Corals de l’Escola: es podrà veure al youtube de l’Escola de Música i del propi Ajuntament de la Bisbal. Amb aquest projecte es pretén donar visibilitat a les dones compositores i creadores que han quedat invisibilitzades al llarg de la història i, alhora, que l’alumnat n’extregui aprenentatges que li siguin significatius en el seu procés formatiu. 

Concentració pel 8M a davant de l’Ajuntament de la Bisbal
El dilluns 8 de març, Dia Internacional de la Dona Treballadora, continuarà amb una concentració reivindicativa. S’ha convocat a les 18 h a davant de l’Ajuntament de la Bisbal, a la plaça del Castell.

‘Enfangades’: el Grup de Dones ret homenatge a les dones terrissaires de la Bisbal
Malgrat el confinament, com cada any, i des d’en fa trenta-dos, el Grup de Dones de la Bisbal no vol deixar passar un 8 de març sense reivindicar els drets de les dones. Alhora no perden tampoc el costum de dedicar el dia a un tema concret, com fan habitualment. Si per fer visible la violència i els feminicidis, el passat 25N van organitzar, conjuntament amb Terracotta Museu, l’exposició ‘Esquarterades’ amb la col·laboració d’artistes que treballen el fang, ara l’entitat vol recordar aquelles que, seguint una tradició ben arrelada a la Bisbal, n’han fet el seu ofici. El Grup de Dones vol fer visible aquestes poques dones terrissaires de la Bisbal, que sense por i amb empenta han continuat totes soles amb l’obrador familiar, sempre vinculat per tradició al món masculí, l’han tirat endavant i s’hi han guanyat la vida. Són dones que han ajudat a mantenir el nom de la Bisbal en la tradició ceramista i que, probablement com totes, s’han vist en algun moment doblement enfangades per poder tirar endavant amb la feina i la vida. Es pot consultar tota la informació sobre ‘Enfangades’ a través del document adjunt a aquesta publicació: l’acte serà el dilluns 8 de març, a les 19 h al Terracotta Museu. Inclourà una lectura de manifest, demostració de com es fa un bol, espectacle de cuita amb la tècnica rakú i una cloenda musical a càrrec de Cloe Riembau i Alba Solés.