31 març de 2021 a les 14:56

Antic&Design Empordà es constitueix com a marca i celebra una edició digital de la fira biennal

|

Si la Bisbal d’Empordà és un indiscutible centre referencial d’antiguitats i productes de disseny, Antic&Design Empordà es reconfigura i passa de ser una fira biennal a esdevenir una marca que vincula els principals exponents del sector al territori. Antic&Design Empordà, amb clar epicentre bisbalenc, és un ampli ventall d’antiquaris, restauradors, brocanters, artesans i productes de disseny d’allò més diversos.  El projecte, plasmat en el web que avui es fa públic, brinda un catàleg d’elements que conglomera allò innovador i, alhora, antic, amb indissolubles i harmoniosos binomis que combinen eclecticisme i minimalisme, història i modernitat, passat i present, interiorisme i decoració, o art i antiguitat. Aficionats i col·leccionistes trobaran a Antic&Design Empordà un aplegament dels productes més exclusius al voltant del sector dels antiquaris, brocanteria, disseny i art.

Com a tret de sortida de la marca Antic&Design Empordà, que romandrà activa de manera permanent, demà, dijous 1 d’abril, comença una edició digital de la Fira Antic&Design Empordà. La XIII edició de la mostra durarà tot el mes (fins el 30 d’abril) i oferirà més d’un centenar de productes d’una dotzena d’establiments del sector de la Bisbal i rodalies i d’arreu de les comarques gironines. La fira d’enguany, doncs, serà un aparador en línia del que s’hauria ofert presencialment, si la situació sanitària hagués permès celebrar-la de manera normal. Així, a través del web Antic&Design Empordà, es podrà accedir a l’ampli i variat catàleg de productes que ofereix la fira, filtrar-los mitjançant un buscador segons les categories indicades pels propis establiments i, alhora, contactar-los directament. 

La gran tradició de brocanters i antiquaris a la Bisbal d’Empordà no és casual, sinó que prové del mobiliari autòcton de la zona que va néixer fa tres segles. La comarca empordanesa va viure plenament la industrialització i l’expansió econòmica del segle XVIII. Per això, les famílies de l’Empordà decidiren aprofitar aquesta època tan àlgida per decorar i moblar les seves cases i, així, acollir en un magnífic ambient als coneguts i amics, que es reunien en tertúlies, trobades, festes i concerts  que tan freqüentment s’organitzaven a cases particulars. Els artesans de la època van aplicar tots els seus coneixements per complir amb tots els requeriments decoratius de les famílies empordaneses. Utilitzaven els materials de la zona: el boix, el llimoner, el taronger, el cirerer i, com a clar protagonista, la noguera. 

Amb els materials de la terra i anys de treball va anar naixent i creixent un moble totalment empordanès, amb unes línies i característiques similars i totalment definides. Al segle XX, a partir dels 60, l’encant de restaurar i recuperar aquests mobles de quasi 300 anys d’antiguitat, va fer que la Bisbal d’Empordà i rodalies obrissin tallers i botigues per tal de mantenir aquest esperit. Arran del moble antic empordanès que va néixer al segle XVIII i de la tradició d’antiquaris que han existit al llarg dels anys, la Bisbal s’ha convertit en ciutat d’antiquaris. De la restauració d’uns elegants mobles a tot tipus d’objectes: làmpades, catifes, rellotges, quadres, escultures, estris de caça, maquinaria antiga o mobles, entre d’altres.

Els temps canvien. Avui el sector aixopluga una eclèctica mostra d’arts, disseny, brocanters i antiquaris. En consonància amb l’actualitat i tendències, a dia d’avui, Antic&Design Empordà ja conglomera més d’una vintena d’establiments de la Bisbal i rodalies. Impulsat per l’Ajuntament de la Bisbal d’Empordà, la iniciativa té vocació de creixement amb la voluntat de refermar la marca del sector al territori i consolidar-la com a referent indiscutible.