12 maig de 2021 a les 18:35

Aprovada per unanimitat al Ple de l’Ajuntament de la Bisbal una moció en suport de les energies renovables i la implantació de criteris d’integració paisatgística

El Ple Municipal extraordinari de l’Ajuntament de la Bisbal celebrat aquest dilluns passat va aprovar una moció en suport de les energies renovables i la implantació de criteris d’integració paisatgística, protecció agrícola i d’equilibri territorial. El document referma l’aposta del consistori bisbalenc per les energies renovables com a eina fonamental en el canvi energètic, per deixar de dependre de les energies d’origen fòssil i nuclear.

Alhora, la moció aprovada insta al Consell Comarcal del Baix Empordà i de l’Alt Empordà a establir conjuntament un Pla de transició energètica que reculli la zonificació marítima i terrestre del territori apta per a la instal·lació d’energies renovables segons un estudi encarregat per la Diputació de Girona. En aquest sentit també exigeix que la mostra sigui consensuada amb els municipis i la seva gent; que els beneficis i els costos de la seva implantació siguin distribuïts en el territori afectat; i es tinguin en compte criteris socials, paisatgístics, ambientals, agrícoles, d’equilibri territorial i de conservació de la biodiversitat, fent especial atenció a aquelles espècies i hàbitats singulars. A més també es demana al govern de la Generalitat  que s’aprovi una moratòriaen la tramitació dels projectes actuals, amb efecte retroactiu, fins a tenir un nou reglament i una planificació territorial de la implantació de renovables. 

En definitiva, la moció acorda establir com a base de qualsevol projecte d’energies renovables al municipi la priorització de les zones antropitzades, la protecció de l’interès públic i dels espais agrícoles, i l’equilibri territorial. L’aprofitament i gestió de l’entorn natural del terme municipal, l’aprofitament d’infraestructures ja existents, la participació dels municipis, la priorització dels projectes relacionats amb l’autoconsum davant els oligopolis, els espais per la generació d’energia amb voluntat de contribuir a la transició de país i la distribució de proximitat i en la dinamització del primer sector. Es pot consultar la moció sencera i completa a través d’aquest enllaç als documents adjunts.