9 abril de 2020 a les 17:17

Arrenca un projecte d’acompanyament telefònic a les persones majors de 75 anys que viuen soles a la Bisbal

L’Ajuntament de la Bisbal d’Empordà posa en marxa un projecte per acompanyar a persones majors de 75 anys que visquin soles al municipi. La iniciativa vol servir per resoldre mancances en relació a la cobertura de les necessitats bàsiques, a més d’oferir un espai d’acompanyament, escolta i empoderar la ciutadania amb les recomanacions per mantenir un confinament saludable.

Les persones d’edat avançada són un dels col·lectius més vulnerables davant l’actual situació d’estat d’alarma provocada pel risc de propagació del Covid-19. És per això que a l’inici de la situació d’excepcionalitat actual, l’Ajuntament de la Bisbal va fer arribar un comunicat per correu postal a les persones majors de 75 anys del municipi que viuen soles, amb l’objectiu de posar a la seva disposició els canals de comunicació amb l’Ajuntament i fer un recordatori de les principals mesures preventives.

Fruit d’aquesta primera comunicació, des de l’Àrea d’Acció Social i Ciutadania, en coordinació amb els Serveis Bàsics d’Atenció Social (CCBE) i amb el suport de Protecció Civil i la borsa de voluntariat creada arran de la situació d’excepcionalitat, s’han gestionat una trentena d’actuacions. La major part de les intervencions han estat per donar suport, sobretot en temes de compra d’alimentació i en la gestió de l’obtenció de productes farmacèutics.

A les restriccions i a la situació d’emergència sanitària plenament vigent, s’hi afegeix la preocupació per la situació emocional de les persones grans després de més de quinze dies de confinament. A causa que el seu contacte social i la xarxa comunitària ha quedat molt restringida, s’ha decidit impulsar aquest acompanyament telefònic a aquest col·lectiu en primer terme, ampliable a d’altres persones vulnerables o de risc a causa a la COVID-19 en una segona fase.

El projecte s’emmarca en el conveni que l’entitat Creu Roja i l’Ajuntament de la Bisbal subscriuen anualment i que té per objectiu l’atenció a persones en situació de vulnerabilitat. Com que una de les actuacions previstes al conveni és un grup per al foment del benestar personal, atesa la situació d’emergència sanitària, s’ha apostat per reconvertir-lo en la proposta d’acompanyament via telefònica a les persones majors de 75 anys que viuen soles.

Cal destacar que participen també del finançament i de la formulació del projecte l’Àrea de Benestar i Família del CCBE i Dipsalut (Organisme de Salut Pública de la Diputació de Girona). L’equip de professionals que ho gestionarà està format per una educadora social i una psicòloga.

 

*Foto: Anna Pascual