18 març de 2022 a les 10:55

Arrenquen els actes de commemoració del 700è aniversari del Mercat de la Bisbal d’Empordà

|

Era el 21 de març de 1322 (1323, si es té en compte el còmput actual) quan el rei Jaume II va atorgar a la vila de la Bisbal el privilegi de celebració d’un mercat setmanal els divendres. Enguany fa 700 anys d’aquell fet i, des de llavors, cada divendres el mercat de la Bisbal acull vora un centenar de parades i és un referent comarcal i turístic, així com un notori actiu econòmic municipal. Commemorant l’atorgament històric del 700è aniversari, a partir d’avui i fins al març del 2023, l’Ajuntament, l’Arxiu Comarcal del Baix Empordà i la Federació del Comerç de la Bisbal han programat un ampli ventall d’actes.

Avui s’ha presentat en roda de premsa la programació d’activitats commemoratives previstes. L’acte ha comptat amb la participació de l’alcalde de la Bisbal, Enric Marquès; Francesc Piedra, president de la Federació del Comerç de la Bisbal; Carme Maria Marugan, directora de l’Arxiu Comarcal del Baix Empordà, i Daniel Sabater, cap de l’Àrea de Promoció i Desenvolupament de l’Ajuntament de la Bisbal. Les activitats programades arrencaran avui mateix, a les 8 del vespre al Teatre Mundial i s’allargaran fins al març de l’any vinent. L’acte inaugural, a més de presentar la programació commemorativa del 700è aniversari, oferirà una conferència de l’historiador local Jordi Frigola sobre la importància històrica del mercat de la Bisbal.

L’atorgament del privilegi de celebració d’un mercat els divendres que va fer el rei Jaume II és un fet que s’emmarca en el context de la fi del comtat d’Empúries. Les contínues baralles territorials entre el comtat i el rei (amb els seus súbdits, com el bisbe de Girona) ocorregudes a partir de 1303 van comportar, entre d’altres coses, la prohibició de celebrar el mercat de Monells el 1313. Un cop finalitzat el conflicte i en el marc de la reorganització del territori, el rei va decidir atorgar el privilegi de mercat a la Bisbal. Cal tenir en compte que la Bisbal era una vila amb importància econòmica per dos motius: perquè era la capital administrativa del Bisbat a l’Empordà i per l’activitat de la seva aljama jueva. El privilegi va ser demanat al rei pel bisbe de Girona, Pere de Rocabertí, que va atorgar llicència per celebrar un mercat setmanal els divendres i va concedir protecció a totes les persones que el concorrerien, durant la seva estada i en la seva anada i tornada.

Avui dia, el mercat de la Bisbal compta amb prop d’un centenar de parades distribuïdes en diferents carrers i places de la població. Els marxants de fruites i verdures se situen a les places centrals del nucli antic i els venedors d’equipament de la llar i de productes per a les persones (roba, calçat, complements…) estan ubicats en els carrers que envolten el nucli anticI és que, set segles després del seu naixement, el mercat dels divendres és tot un actiu econòmic per a la Bisbal: dona impuls al comerç gràcies a la capacitat d’atracció que genera dels pobles veïns i, especialment, a l’estiu, com a referent per a turistes d’un mercat popular en un espai històric.

Un ampli ventall d’activitats fins al març de l’any vinent
Fet el tret de sortida inaugural, fins al març de l’any que ve, la Bisbal acollirà un ampli ventall de propostes, com la realització d’un mural artístic ceràmic representant esquemàticament el nucli antic amb relleu, que es col·locarà al portal de la Riera. També es farà una exposició de fotografies històriques del mercat que ha recuperat l’Arxiu Comarcal del Baix Empordà: si bé arrencarà a diversos establiments associats a la Federació del Comerç de la Bisbal, després es traslladarà a l’emblemàtica avinguda les Voltes. Alhora, cal fer esment de campanyes com ‘La Bisbal a granel’: mitjançant bosses sostenibles que oferiran diversos comerços bisbalencs s’incentivarà la compra a granel al municipi. O la proposta ‘Cuina de mercat’, que oferirà una cinquantena de receptes de productes de proximitat i de temporada: cada divendres de mercat s’aniran publicant a les xarxes socials de la Federació del Comerç de la Bisbal propostes de cadascun dels diversos establiments bisbalencs associats a l’entitat que hi vulguin participar. I la proposta ‘Cuinem al mercat’: establiments de restauració bisbalencs faran cuina en directe de receptes de productes de proximitat en públic. També es preveu oferir visites guiades turístiques i escolars específicament enfocades en l’històric mercat bisbalenc. A més a més, s’editarà un llibre commemoratiu del 700è aniversari del mercat de la Bisbal, que es presentarà el març de l’any vinent en el que serà l’acte commemoratiu de cloenda d’aquestes celebracions/d’aquesta efemèride.