9 maig de 2018 a les 12:34

Arriba la 2a Mostra de films de dones a la Bisbal

De la mà del Grup de Dones de la Bisbal, aquest proper diumenge, 13 de maig, el Teatre Mundial acollirà la 2a Mostra de films de dones. L’acte serà presentat per la fotògrafa bisbalenca, Mireia Tor i l’entrada tindrà un preu de 3 euros. 

La primera proposta començarà a les 17h: La Revolta dels Contes. És un film d’animació per a petits i grans presentat pel col·lectiu Cinetic.

Serà a partir de les 19h, quan es projectaran dos documentals. El primer serà Bisbalenques de Cine, una joia de la memòria del municipi filmada l’any 1995 per Ernest Bou. Produït pel mateix Grup de dones de la Bisbal, s’hi poden veure dones bisbalenenques de formació i professió diversa, però que han un tingut un pes notori en la vida civil local. Al film hi surten dones com Francisqueta Salomó, Maria Canals, la Sra. Campillo. També hi apareixen records del passat bisbalenc i per la posteritat, com la perruqueria Carme Salomó, el taller costura Rosa Pascual o la sortida de treballadores de Can Callol, entre d’altres.

Tot seguit es projectarà Una, entre tots, la història de la primera fotoperiodista catalana, Joana Biarnés. Es va colar a la suite dels Beatles, va enganyar Roman Polanski, va ser fotògrafa de Raphael, va escollir el vestit de Massiel per Eurovisió, Clint Eastwood la va besar als llavis. Fou amiga de Xavier Cugat, Joan Manuel Serrat, la Duquesa d’Alba, Fernando Rey, el Cordobés, Lola Flores, Salvador Dalí… Aquesta és la desconeguda vida i obra de la Joana Biarnés, la primera fotoperiodista espanyola, recuperada gràcies al descobriment el segle XXI de les impressionants imatges amb les que la llavors jove fotògrafa va immortalitzar les terribles riuades del Vallès l’any 1962. Una pionera que va vèncer els prejudicis d’una època, va triomfar en la seva professió, va conèixer i immortalitzar a grans personatges de la història i quan es podia haver convertit en llegenda, va desaparèixer.