15 setembre de 2022 a les 13:54

Balanç de la campanya de recollida d’uralita a particulars pels danys de la pedregada

Tres dies després de la pedregada del passat 30 d’agost , el Consell Comarcal del Baix Empordà va posar a disposició dels veïns i veïnes dels municipis afectats un formulari a la pàgina web per tal d’apuntar-se a la recollida col·lectiva d’uralita per a particulars. En total s’han apuntat 182 ciutadans, dels quals el 67% son de La Bisbal d’Empordà, 23% de Forallac, 8 veïns de Cruïlles – Monells – Sant Sadurní de l’Heura, 5 de Corçà i 2 de Parlavà.

A mesura que es rebien els formularis des de l’Àrea de Sosteniblitat i Acció Climàtica del Consell Comarcal del Baix Empordà es contactava amb el particular per conèixer el material a aportar, a la vegada que se li indicava que podia recollir el material de protecció per fer el trasllat del material, i se li atorgava dia i hora per portar-lo al recinte habilitat davant de la deixalleria comarcal de la Bisbal d’Empordà. Des del Consell Comarcal es va contractar una empresa durant quatre dies, matins i tardes (dijous 8, divendres 9, dilluns 12 i dimarts 13 de setembre) per a la recepció del material que havien d’aportar els particulars, degudament protegits, tant el material com el ciutadà, per evitar els perills de l’amiant.

Durant aquestes dues setmanes s’ha repartit 156 equips de protecció (EPIS), que constaven de guants, mascareta FPP3 i granota, i han pogut descarregar 124 particulars. Tot el material recollit serà transportat fins al dipòsit controlat de Castellolí, l´únic de Catalunya que reuneix les condicions per recepcionar aquest tipus de material, amb una previsió que seran unes 50 tones transportades. Al donar una resposta tan ràpida han quedat 58 particulars que no han tingut temps per disposar de mitjans propis per portar el material, pel que es preveu una segona campanya de recollida a mitjans del mes d’octubre.

El president del Consell Comarcal, Joan Manel Loureiro ha destacat que cal «seguir treballant de valent per donar una resposta àgil als desperfectes ocasionats per la pedregada». «De moment s’ha fet una primera campanya, però se n’organitzaran les necessàries i tantes accions com calguin per ajudar a la ciutadania», ha afegit.

Per la seva banda, l’alcalde de la Bisbal, Enric Marquès, ha explicat que: «la coordinació amb les diferents administracions és clau per donar una resposta àgil a les necessitats que recollim cada dia dels afectats i afectades». Ha Afegit que «la major part d’uralita recollida, i de desperfectes, és provinent de la Bisbal i, des de l’Ajuntament, seguim recollint incidències i precs dels veïns que esperem poder anar solucionant».