22 març de 2019 a les 13:57

Balanç positiu de la sessió de debat sobre la gestió pública de l’aigua bisbalenca

Els serveis municipals d’abastament i clavegueram a la Bisbal d’Empordà: aquest dimecres es va encetar el debat sobre la gestió pública de l’aigua bisbalenca. Prop d’una quarantena de persones van assistir a la sessió de debat que va tenir lloc a l’amfiteatre del Mundial.  

«La sessió va permetre copsar la complexitat de la qüestió i cal fer una tria acurada del model a implantar», va explicar el regidor Josep Maria Castells, que va fer una valoració «molt positiva» de l’acte. Castells també va afegir que la gestió pública de l’aigua és un tema «cabdal per recuperar la sobirania de l’abastament».

L’acte va ser organitzat per l’Ajuntament de la Bisbal d’Empordà amb el suport unànime de totes les regidores i regidors del Ple Municipal. Obert a tothom, va comptar amb un total de set ponències: Joan Gaya (enginyer Industrial, especialista en serveis municipals i d’aigua); Llorenç Alerm (Barcelona Cicle de l’Aigua SA de l’Ajuntament de Barcelona i membre fundador de l’Associació de Municipis i Entitats per l’Aigua Pública – AMAP); Jennifer Gallardo (regidora de Sant Hilari Sacalm, que actualment estudia com gestionar el servei); Albert Testart (gerent de Congiac); Àlex Barceló (regidor de Territori i 1r tinent d’alcalde de Salt i membre del consell administratiu d’Agissa); Dani Esteban (Gerent de l’empresa pública Gusam, Aigües d’Arenys); i Arnau Comas (coordinació de l’ Associació de Municipis i Entitats per l’Aigua Pública – AMAP). 

Al Ple Municipal ordinari del passat 29 de gener la Bisbal d’Empordà es va adherir a l’AMAP, l’Associació de Municipis i Entitats per l’Aigua Pública. Aquesta associació, impulsada pels consistoris de Badalona, Barcelona, Cerdanyola del Vallès, El Prat de Llobregat, Sabadell, Santa Coloma de Gramenet i Terrassa, difon, promou i dona suport als municipis que vulguin encaminar-se cap a la gestió pública de l’aigua. La Bisbal va unir-se així a municipis com Girona, Mollet, Sant Boi de Llobregat i Montornès del Vallès, que darrerament també s’han afegit a l’AMAP. En aquest sentit el Ple bisbalenc va considerar per majoria que aquest era un pas més cap a la decisió de si el servei d’aigües s’ha de municipalitzar a la capital de comarca.

Tal com es detallava a la moció aprovada al Ple Municipal el passat 30 d’octubre a la Bisbal d’Empordà, la situació és complexa (com a tants altres municipis catalans). El contracte d’arrendament del servei d’aigua potable i de sanejament (que ara per ara gestiona SOREA) va ser declarat nul pel propi consistori a partir informe de la Comissió Jurídica Assessora i l’Ajuntament. I és a partir d’ara quan pertoca decidir quin tipus de gestió caldrà dur a terme.