25 octubre de 2018 a les 11:07

Balanç satisfactori del primer mòdul formatiu per a la xarxa de referents naturals de la Bisbal

||

El passat 20 d’octubre va cloure el primer mòdul de tallers formatius destinats a les persones membres de la xarxa de referents naturals que està endegant l’Àrea d’Acció Social i Ciutadania de l’Ajuntament de la Bisbal d’Empordà. Aquest primer mòdul ha treballat la formació en comunicació i habilitats socials. En aquest sentit es va dividir en tres cursos de 4 hores, en els quals es van oferir eines pràctiques per millorar la comunicació quotidiana entre les persones i fer més eficaç la xarxa de referents naturals. 

Aquest primer mòdul va arrencar el 29 de setembre amb el taller ‘Comunicació i assertivitat’, va continuar el 6 d’octubre amb ‘L’escolta activa’ i va finalitzar amb ‘La gestió de creences, pensaments i emocions’ el passat dissabte 20 d’octubre. Els tallers van comptar amb un total de 17 persones participants: totes elles han estat identificades com a referents naturals del municipi, han fet una valoració molt positiva del curs i esperen poder continuar formant-se. Els cursos van ser impartits per Toni Bardera, professor de comunicació i habilitats socials de l’Escola de Formació de la Federació Catalana del Voluntariat.

Durant l’estiu passat l’àrea d’Acció Social i Ciutadania de la Bisbal va endegar una campanya –que encara roman oberta- per a promoure la creació d’una xarxa de referents naturals al municipi. Aquesta selecció es va fer de manera conjunta amb d’altres àrees i serveis del municipi. S’entén com a “referent natural” aquella persona reconeguda per la seva comunitat i amb l’habilitat de millorar i afavorir els canals de participació ciutadana, per tal d’apoderar i donar eines pràctiques a les persones membres de la xarxa per tal d’esdevenir part activa en la dinamització i millora social del seu entorn.

La creació de la xarxa de referents naturals de la Bisbal té com a objectiu reconèixer la tasca de les persones que de forma natural realitzen actuacions de comunicació, mediació i conciliació com a referents de la comunitat, o com a representants reconeguts de un o més col·lectius en els seus espais quotidians. Es vol incentivar que aquestes persones i d’altres amb aquesta voluntat puguin tenir eines per a desenvolupar i millorar les seves aptituds i habilitats a través de formacions específiques. Aquest projecte està emmarcat dins el Pla de Barris.