El matí de divendres passat l’Ajuntament Vell, en el marc del Coworking la Bisbal va acollir la segona jornada d’innovació social i sostenibilitat a la ciutat, que va cloure amb molt bon balanç. La jornada, que enguany va apostar per donar visibilitat al sector cooperativista, va comptar amb l’assistència principalment d’alumnat del CFGM de gestió administrativa i digital de l’INS de la Bisbal, així com de tècnics municipals i de membre de cooperatives. La proposta, amb la col·laboració de la Diputació de Girona va servir per fer conèixer i aprofundir com, des de l’economia cooperativa, s’identifiquen, s’aborden i es generen respostes als reptes socials i de sostenibilitat actuals. Properament es podrà visualitzar a través del canal municipal de youtube.
Després de la benvinguda de l’alcalde Òscar Aparicio, el programa va arrencar amb la ponència L’oportunitat de donar resposta als reptes socials i de sostenibilitat des del cooperativisme, a càrrec de Dani Vidal Vidal, cooperativista Resilience.earth – Xarxa Local XES Empordà. La ponència va servir per fer una aproximació a la vinculació del cooperativisme en donar respostes transversals donant productes i serveis amb una vinculació directe a la conservació ambiental i a tenir en compte les societats.
També va incloure la presentació de diferents experiències del sector, de cooperatives que treballen en sectors com l’arquitectura i l’habitatge, l’atenció a les persones, a la instal·lació d’energies renovables i en l’ús d’obradors compartits: van ser UNDOS Estudi d’Arquitectura, Cooperativa Avancem Santa Clara, SUNO Enginyeria de Serveis Energètics i Arran de Terra. Van servir per oferir experiències reals de cooperatives que fan serveis a la societat, passant per un estudi d’arquitectura que treballa per projectes particulars amb criteris de sostenibilitat i també amb col·lectius que volen impulsar habitatges cooperatius, passant també per una cooperativa de serveis d’atenció a les persones i a serveis de neteja oferts per persones migrants que s’incorporen en el mercat laboral amb unes condicions adequades i per últim una cooperativa d’enginyeria que ofereix serveis per a la instal·lació de sistemes energètics sostenibles. La darrera va ser una cooperativa que està vinculada a la producció ecològica d’aliments i que té experiència en obradors compartits, on els petits productors agricoles i ramaders poden compartir espai i maquinària. A més, abans de fer relatoria i tancament, també va oferir la presentació de l’Ateneu Cooperatiu de Terres Gironines, a càrrec de Xevi Iglesias, el seu tècnic de l’Alt i Baix Empordà.