1 agost de 2019 a les 18:58

Campanya de micromecenatge per celebrar els 400 anys de l’Àliga de la Bisbal

Construïda per una comunitat de frares bisbalencs amb l’objectiu de fer-la participar a processons, el 15 d’abril de 1619 va néixer i es va estrenar l’Àliga de la Bisbal d’Empordà. Això vol dir que enguany celebra 400 anys d’història i que és una de les bèsties més antigues de Catalunya. Ara bé, no se sap si la peça original és la d’aquella data, dins de l’Àliga hi ha escrita una data no confirmada: de 1772. Però el que sí que és segur és que el símbol ha perviscut durant segles, fins a la seva recuperació per a la Festa Major l’any 1997 amb la construcció d’una rèplica. 

Per tal de commemorar els seu 400è aniversari, el 28 de setembre el col·lectiu Amics de l’Àliga de la Bisbal d’Empordà organitzaran una jornada dedicada plenament a la cultura popular i tradicional catalana i, sobretot, bisbalenca. La celebració inclourà un ampli ventall d’activitats durant tot el dia: esmorzar popular, cercavila, exposició i una gran trobada d’Àligues d’arreu de Catalunya. Per acabar-ho d’adobar al vespre es faran balls tradicionals amb música d’arrel en directe.

Per tal de fer possible aquesta iniciativa, l’entitat bisbalenca ha engegat una campanya Verkami a través de la qual tothom que ho desitgi pot fer-hi la seva aportació. Segons ha informat el col·lectiu, les aportacions obtingudes es destinaran a la confecció dels uniformes pels aliguers, així com la producció de les activitats, el transport de les àligues convidades i, en definitiva, poder cobrir totes les despeses de la jornada. Per a més informació es pot consultar la campanya de micromecenatge a través d’aquest enllaç.

L’Àliga de la Bisbal d’Empordà és una peça formada per una estructura de fusta i arpilleria i revestida de petites peces de pell a manera de plomes dentades, daurades. És l’element del bestiari festiu que simbolitza al poder i que amb la seva presència honora als hostes. «És un element protocol·lari i se li dona poder municipal: només pot sortir alguns dies assenyalats», va explicar el president dels Amics de l’Àliga, Guillem Pajares. Pajares va destacar que des de l’any passat té el seu propi protocol, com la majoria de les àligues de Catalunya.