28 febrer de 2019 a les 17:10

‘Can Salamó i els colors de la terrissa bisbalenca’, un dels plats forts d’enguany al Terracotta Museu

L’exposició temporal ‘Can Salamó i els colors de la terrissa bisbalenca’ és una de les apostes d’enguany al Terracotta Museu de la Bisbal d’Empordà. La mostra és una exposició monogràfica produïda pel mateix museu bisbalenc sobre la terrisseria Salamó, un dels obradors de terrissa més antics i emblemàtics del municipi. Durant gairebé 250 anys les diverses generacions d’aquesta nissaga de terrissers es van especialitzar en la terrissa acolorida en els típics colors de la ceràmica tradicional de la Bisbal (el vermell, el blanc palla i el verd).

S’inaugurarà el proper diumenge 3 de març, a càrrec d’Alfons Romero (president de l’Associació Catalana de Ceràmica) i l’alcalde de la Bisbal, Lluís Sais. Però aquest matí ja s’ha presentat a través d’una roda de premsa al mateix Terracotta Museu. A l’acte hi han assistit Lluís Sais, alcalde de la Bisbal i preseident del Patronat del Terracotta Museu; Dolors Guerra, vídua del darrer propietari de la Terrisseria Salomó, (Pere Salomó, 1943 – 2017); Joan Vilà-Clara Garriga, president de l’Associació de Ceramistes de la Bisbal; i Xavier Rocas, conservador del museu i comissari de l’exposició.

«La mostra vol ser un sentit reconeixement a Pere Salamó Sais (1943 – 2017), el darrer terrisser d’aquesta nissaga, consumat ceramista, reconegut pel seu extraordinari domini de l’ofici i mestratge, sempre a punt per ajudar i animar les noves generacions de ceramistes», ha explicat el conservador del Terracota museu, Xavier Rocas. «L’exposició és un gran homenatge a tota una nissaga de terrissers que va contribuir, en gran mesura, a mantenir durant generacions i fins a l’actualitat, les tècniques tradicionals», ha afegit Rocas argumentant que el seu llegat ha catapultat la Bisbal a ser considerada com la capital catalana de la ceràmica.

Al seu torn, el president de l’Associació de Ceramistes de la Bisbal, Joan Vilà-Clara s’ha mostrat satisfet i ha volgut subratllar la importància de l’exposició: «Mostra l’origen de la ceràmica bisbalenca: la terrissa de Can Salomó s’ha mantingut a l’essència de la tradició local seguint una línia de gran qualitat». Vilà-Clara també ha volgut destacar el caràcter didàctic de la mostra i fet una crida a mirar-se-la en calma.

L’alcalde de la Bisbal d’Empordà, Lluís Sais, ha fet especial incís en la importància de fer un homenatge a la ceràmica de la terrisseria Matlleu-Salomó de la qual ha volgut destacar el seu compromís amb el país i amb la Bisbal: «És un gran reconeixement a aquesta nissaga que ha fet que la terrissa bisbalenca sigui un referent basat en la qualitat i en la identitat pròpia del mateix municipi». Ha explicat que cal sentir-se orgullós de «la capacitat del Terracotta Museu de fer exposicions temporals de qualitat que també homenatgen a la gran quantitat de terrissers importants al municipi». Sais ha afegit també que el Terracotta Museu encarrila la recta final de les reformes als exteriors i algunes sales interiors: «Cal seguir apostant pel Terracotta Museu per dotar-lo de millors instal·lacions i equipaments, és la joia de la corona de la Bisbal i un referent museístic a la comarca i al país», ha sentenciat.

La roda de premsa ha acabat amb l’agraïment de Dolors Guerra, vídua de Pere Salamó, i d’altres familiars. Al seu moment Pere Salamó ja va fer donació al Museu de tot un seguit de peces i utillatge divers que es podrà veure en aquesta exposició degudament explicades i museïtzades, al costat d’altres peces i màquines cedides darrerament per la família i reunides expressament per aquesta exposició. El discurs de la mostra se centrarà en la terrissa acolorida i servirà també per explicar les tècniques decoratives tradicionals bisbalenques.