Era l’any 2018 quan va néixer el Seguici Històric de la Bisbal i, mitja dècada més tard, la proposta ha ben arrelat a la ciutat. Aquesta Festa Major que ja s’acosta tampoc en serà cap excepció i el proper dimarts 15 d’agost, organitzat per l’Ajuntament de la Bisbal d’Empordà amb la col·laboració dels Amics de l’Àliga, Geganters, Els Dracs i la Parròquia de Santa Maria, els carrers del nucli antic de la ciutat tornaran a acollir l’acte. Novament, a la jornada desfilaran l’Àliga, el Drac (en vies de ser reconeguts com a Bé Cultural d’Interès Nacional) i els Gegants, figures que tantes generacions han admirat i que segueixen dansant com si no passés el temps.
La llavor del Seguici Històric es remunta al 2017, quan es va recuperar la Baixada i el Ball de l’Àliga. Des de llavors, amb el repic de campanes, l’Àliga baixa les escales de l’església i, un cop a baix, ofereix amb solemnitat el seu ball. El bisbalenc Guillem Pajares va ser qui va crear aquest ball l’any 2016, amb música del mateix Pajares amb la Cristina Cortés i la col·laboració de l’Enric Llensa.
L’àliga és un animal que existeix a la realitat i, com a au rapinyaire, domina el cel, caça i, aquest simbolisme de poder, vol representar el poder municipal. Com a element festiu de poder, ha estat tradicionalment l’encarregada d’honorar el visitants o autoritats. Segons expliquen, el més gran honor que podria rebre un convidat a la vila, era enviar-li l’Àliga i dedicar-li el seu ball. I la de la Bisbal és la més antiga que es conserva a Catalunya: la primera referència es troba al dietari d’una família pagesa, els Anglada de Fonteta, el 15 d’abril de 1619.