23 juliol de 2018 a les 12:26

Cloenda del fITM 2018 a ritme de rumba catalana

Aquesta setmana culmina la 6a edició del cicle de concert que ha anat omplint de música els jardins de Torre Maria de la Bisbal d’Empordà tots els dimecres de juliol. Serà aquest dimecres 25 de juliol, amb una vesprada especialment festiva al ritme de 3 propostes de rumba catalana: Muchacho & Los Sobrinos, Peret Reyes i, finalment, una selecció musical a càrrec de Txarly Brown. El càtering del dimecres de cloenda anirà a càrrec de Cabell d’Àngel.

Encetarà la nit Peret Reyes: el màxim exponent de la rumba catalana d’arrel, llegenda viva de la Rumba Catalana en majúscules. És germà de Ramon Reyes ‘Ramonet’ i fillol de Peret ‘El Rei de la Rumba’ Pubill Calaf. Amb onze anys, Peret Reyes va iniciar el seu camí professional amb Los Amaya al costat del seu compare Agustí Abellán Malla ‘Chango’, i a finals dels anys 60 va entrar a formar part de la parella oficial de palmeros de Peret. Al costat del gran Peret, Peret Reyes va recórrer el planeta popularitzant la rumba catalana durant la dècada dels 70 i 80; d’Eurovisió 1974 a Brighton fins als Jocs Olímpics de Barcelona ’92. Presentarà seu darrer treball, Estoy como nunca, tota una declaració d’intencions.

La vetllada continuarà amb Muchacho & Los Sobrinos: amics d’infància, compares i germans que han gestat la seva rumba a celebracions de prometatge i casaments gitanos, convencions i concerts. Són l’herència directa de Peret, el rei de la rumba, i també de grans noms com el Pescaílla, Chipén o Estrellas de Gràcia, per esmentar-ne alguns. El seu projecte fuig de mesclar la rumba amb altres estils: presenten una rumba catalana pura i autèntica, amb el “ventilador” com a pal de paller de les seves composicions. La música que toquen en la intimitat d’aquesta comunitat gitana de Barcelona la traslladen als escenaris sense complexes i, a vegades, improvisada. És una manera autèntica de viure les festes gitanes en tota la seva magnitud.

Tancarà el fITM 2018 una selecció musical a càrrec de Txarly Brown, il·lustrador i dissenyador gràfic barceloní, col·leccionista de vells discos de tall rumbero i flamenc per a samplejar en les seves produccions electròniques a projectes com Achilifunk.

Era el 2013 quan el col·lectiu Indivendres es va proposar dinamitzar el juliol empordanès. I és que des de llavors que trenquen la setmana pel bell mig i tots els dimecres de juliol s’amenitzen amb doble concerts i sopar a la fresca a càrrec d’algun servei de restauració de la Bisbal o rodalies. El Festival Internacional de Torre Maria (fITM) ja ha esdevingut una cita imprescindible de l’estiu a les comarques gironines.

Amb la col·laboració de Bankrobber, l’Ajuntament de la Bisbal d’Empordà, el patrocini d’Estrella Damm, la col·laboració de SONA i els serveis de restauració, allò que el 2013 fou El Tingladu, ja fa 5 anys que s’ha consolidat com el Festival Internacional de Torre Maria. I és que la fórmula funciona: entrada gratuïta amb donació voluntària, servei de restauració de proximitat per maridar el sopar a la fresca, un parell d’actuacions musicals i bon ambient davant l’imponent casa indiana que acull l’oficina de turisme municipal.