2 març de 2020 a les 17:19

Col·lectius feministes del Baix Empordà presenten a la Bisbal les activitats programades pel proper 8M

|||

Aquest matí les Escoles Velles de la Bisbal d’Empordà han acollit una presentació de col·lectius feministes d’arreu de la comarca per tal de desgranar les activitats programades de cares al proper 8 de març, Dia Internacional de la Dona Treballadora. La roda de premsa ha comptat amb representació d’entitats feministes de la Bisbal d’Empordà, Sant Feliu de Guíxols, Palamós, Calonge i Torroella de Montgrí. «Davant l’extrema dreta, cada vegada més present, els col·lectius feministes reivindiquem l’antifeixisme i la lluita contra el capitalisme patriarcal», han declarat a través un manifest col·lectiu.

L’acte també ha servit per anunciar una setmana de lluita prèvia a la jornada i la voluntat de donar suport a la vaga general convocada pel sindicat CGT pel mateix diumenge. En aquest sentit, la bisbalenca Marina Puig, portaveu del Grup de Dones de la Bisbal ha argumentat el valor que la vaga general es faci un diumenge: «Com a gest de suport a sectors que pateixen precarietat laboral també en dies festius, com l’hostaleria i el de les cures», ha remarcat.
 

El 8 de març a la Bisbal d’Empordà
Les activitats arrencaran el dia previ al diumenge 8M. Dissabte el Casal Estel Roig (carrer Ample, 25B) acollirà un Cinefòrum amb el documental Cuidado resbala i actuació musical, a partir de les 18 h, organitzat pel Casal Estel Roig amb la col·laboració del Grup de Dones de la Bisbal. La programació continuarà a l’Alternativa Bar Musical a partir de les 23 h, amb la Nit Violeta programada pel col·lectiu Nosaltres. 

L’endemà, el Dia Internacional de la Dona Treballadora, arrencarà amb una proposta del Grup de Dones de la Bisbal: enguany el col·lectiu vol fer un reconeixement a totes les dones que van treballar a les indústries bisbalenques i que van fer compatible, a vegades amb molt esforç, l’activitat laboral i les feines de casa que havien d’assumir. I és que diverses indústries del sector tèxtil, del suro, de la ceràmica i de la fabricació de galetes comptaven, entre les seves persones assalariades, un nombre important de treballadores. Com a acte previ, a les 11 h es projectarà al Teatre Mundial un documental amb testimonis d’algunes d’aquestes dones que expliquen el record del seu pas per la fàbrica.

Seguidament, de la mà de la Sandra Bisbe, el Grup de Dones ha organitzat un recorregut pels llocs on van ser ubicades algunes d’aquestes fàbriques, per recordar, amb una placa commemorativa, el treball que hi van fer moltes dones: la fàbrica de punt de Can Serrats, la indústria surera de can Mercader, el Forn Montserrat, can Callol, can Coromina, la Catalana, can Sabater, etc. La ruta proposada pel Grup de Dones acabarà al carrer Proudhon, on Carmen Suñén hi tenia la consulta, per així recordar la seva dedicació al treball de metgessa homeòpata i la seva implicació en la lluita feminista.

A partir de les 13 h al carrer Ample, el col·lectiu Nosaltres proposa un vermut musical amb la performance Set pecats capitals i micròfon obert. A les 15 h hi haurà l’acte Putxero Feminista a l’Ateneu Pakita (CNT), seguit d’una projecció de pel·lícula infantil: La increíble, pero cierta, historia de la caperucita roja i maniquin performance. A les 18 h, l’Ateneu la Pakita també oferirà micròfon obert.

Cal afegir que, a les 17 h, des del l’aparcament del camp de futbol vell, sortirà un autobús per anar a la manifestació feminista de Girona. El preu del desplaçament serà de 6 euros i es poden formalitzar les inscripcions al bar Ca la Pilar Dumingu.