19 octubre de 2020 a les 8:58

Comença la campanya de vacunació antigripal a la Bisbal: enguany,al vestíbul del Teatre Mundial

Aquest dilluns s’ha iniciat la campanya de vacunació contra la grip a l’Àrea Bàsica de Salut de la Bisbal d’Empordà, que s’allargarà fins al 6 de novembre. Enguany la vacunació no es farà al CAP Doctora Casaponsa, sinó que, en col·laboració amb el consistori, s’ha buscat un espai alternatiu per a fer-ho i així evitar concentració de persones. Així doncs, tindrà lloc al vestíbul del Teatre Mundial (passeig Marimon Asprer, 10), de dilluns a divendres de les 11 h a les 13 h.

Aquest any per facilitar el seu accés, no cal demanar cita prèvia, sinó que es pot acudir directament a aquests espais en l’horari que s’indica. El consultori local també vacunaran a la població de risc i la ciutadania pot trucar directament al consultori per a que l’informin.

D’altra banda, a l’Hospital de Palamós també s’habilita, a partir d’avui, una consulta per vacunar als pacients que venen a visitar-se a l’hospital i que formen part d’algun dels grups de risc. Internament, també es reforçarà el missatge de la importància de la vacunació antigripal a les entrades de centres de salut, el circuit de televisió intern i totes les consultes de la comarca.

El 2019, es van vacunar un total de 13.782 persones de les 4 àrees bàsiques de salut,  que suposava el 74 % de la població. Paral·lelament a la campanya a la ciutadania, el Servei de Prevenció de Riscos Laborals de SSIBE també fa una campanya de vacunació interna a tots els professionals sanitaris, ja que també és un dels col·lectius diana que poden ser transmissors del virus. En total, al 2019, es van vacunar 583 treballadors i treballadores, que suposa el 34 % del total. Per col·lectius, es van vacunar 146 metges/sses, 134 infermeres, 126 auxiliars d’infermeria.

 

Què és la grip i qui s’ha de vacunar?
La grip és una malaltia causada per un virus i que apareix en forma d’epidèmia sobretot a l’hivern. Es caracteritza per un quadre de febre alta, associada a dolors articulars i musculars, mal de cap i gola, malestar general, nas tapat i tos seca. Els símptomes solen durar una setmana però el cansament i la tos poden persistir dues setmanes més.

La grip és molt contagiosa fins al punt que continua sent un problema important de salut pública a conseqüència de les complicacions que apareixen durant les epidèmies anuals. És per això que existeix vacuna de la grip, que cada any és preparada de nou segons els virus que ens afectaran, ja que aquests van canviant contínuament.

A grans trets, les persones en situació de risc davant la grip i que s’haurien de vacunar són:

• Persones de 60 anys d’edat o més.
• Dones embarassades.
• Persones amb malalties cròniques, incloent-hi l’asma.
• Residents en centres per a la gent gran o altres institucions.
• Persones amb obesitat mòrbida.
• Professionals de la salut.
• Cuidadors de persones que s’han de vacunar.

Prevenció i recomanacions davant la grip
La millor manera de prevenir la grip és vacunar-se, però cal tenir en compte alguns consells per evitar els contagis:
– Utilitzar mocadors d’un sol ús i tapar-se la boca quan es tussi.
– Rentar-se les mans amb freqüència amb aigua i sabó i eixugar-les bé.
– Ventilar sovint els espais tancats.
– Evitar el contacte directe amb persones malaltes de la grip i no compartir ni menjar ni estris

En cas de dubte, es pot trucar al telèfon de CatSalut Respon (061), que és operatiu les 24h del dia o bé al CAP demanant per l’infermer/a de referència. Intenta evitar acudir a urgències i recorda que els antibiòtics no tenen cap efecte sobre la grip.

En cas de grip, és molt important:
– Beure molt de líquid com aigua, sucs, brous o infusions.
– No fumar.
– Descansar i fer repòs al llit.
– Per a la febre, es pot prendre un paracetamol cada 6 o 8 hores, si fa falta