24 octubre de 2018 a les 12:13

Comença la campanya de vacunació antigripal a la Bisbal

Aquesta setmana ha arrencat la campanya de vacunació contra la grip al CAP de la Bisbal d’Empordà, que s’allargarà fins al 30 de novembre. Durant els primers 15 dies, infermeres i infermers del Centre d’Atenció Primària bisbaelnc obriran agendes específiques per vacunar a tothom qui ho sol·liciti i pertanyi a algun col·lectiu de risc a qui es recomani vacunar.

Les persones interessades poden informar-se sobre la vacunació amb el seu infermer/a de referència i demanar hora trucant al 972 60 92 22 de dilluns a divendres de 8 a 15h. Passats aquests 15 dies, es podrà sol·licitar hora de vacunació a l’infermer o infermera de referència del CAP.

El 2017, es van vacunar un total de 10.469 persones al Baix Empordà, que suposava el 38,39% de la població en situació de risc. A la Bisbal d’Empordà se’n van vacunar 1.696 (33,45%). Paral·lelament a la campanya a la ciutadania, el Servei de Prevenció de Riscos Laborals de SSIBE també realitza una campanya de vacunació interna a tots els professionals sanitaris, ja que també és un dels col·lectius diana que poden ser transmissors del virus. 

 

Què és la grip i qui s’ha de vacunar?
La grip és una malaltia causada per un virus i que apareix en forma d’epidèmia sobretot a l’hivern. Es caracteritza per un quadre de febre alta, associada a dolors articulars i musculars, mal de cap i gola, malestar general, nas tapat i tos seca. Els símptomes solen durar una setmana però el cansament i la tos poden persistir dues setmanes més.

La grip és molt contagiosa fins al punt que continua sent un problema important de salut pública a conseqüència de les complicacions que apareixen durant les epidèmies anuals. És per això que existeix vacuna de la grip, que cada any és preparada de nou segons els virus que ens afectaran, ja que aquests van canviant contínuament.

A grans trets, les persones en situació de risc davant la grip i que s’haurien de vacunar són:

• Persones de 60 anys d’edat o més.
• Dones embarassades.
• Persones amb malalties cròniques, incloent-hi l’asma.
• Residents en centres per a la gent gran o altres institucions.
• Persones amb obesitat mòrbida.
• Professionals de la salut.
• Cuidadors de persones que s’han de vacunar.

Prevenció i recomanacions davant la grip
La millor manera de prevenir la grip és vacunar-se, però cal tenir en compte alguns consells per evitar els contagis:
– Utilitzar mocadors d’un sol ús i tapar-se la boca quan es tussi.
– Rentar-se les mans amb freqüència amb aigua i sabó i eixugar-les bé.
– Ventilar sovint els espais tancats.
– Evitar el contacte directe amb persones malaltes de la grip i no compartir ni menjar ni estris

En cas de dubte, es pot trucar al telèfon de CatSalut Respon (061), que és operatiu les 24h del dia o bé al vostre CAP demanant per l’infermer/a de referència. Intenta evitar acudir a urgències i recorda que els antibiòtics no tenen cap efecte sobre la grip.

En cas de grip, és molt important:
– Beure molt de líquid com aigua, sucs, brous o infusions.
– No fumar.
– Descansar i fer repòs al llit.
– Per a la febre, es pot prendre un paracetamol cada 6 o 8 hores, si fa falta