28 juliol de 2021 a les 14:12

Comencen el treballs de restauració de les façanes del Castell Palau de la Bisbal

Avui han començat les obres de rehabilitació de la façana del Castell Palau de la Bisbal. La durada de les obres serà aproximadament de 9 mesos d’execució i l’Ajuntament de la Bisbal d’Empordà hi destinarà 442.455 euros. Aquesta obra compta amb una subvenció de la Diputació de Girona de 150.000 euros i una altra del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya de 49.976 euros.

El deteriorament es manifesta de manera més aparent als brancals de les obertures i, singularment, a les de la terrassa i les situades a la façana oest, que dona al carrer Cavallers, i a la façana nord, que limita amb el carrer del Bisbe. Per aquests motius, la Policia Municipal ja va col·locar tanques de protecció a la façana del carrer Cavallers, per evitar el pas de vianants per aquella vorera.

Concretament, els problemes detectats radiquen en la disgregació de la pedra que constitueix l’edifici amb perill de caiguda de petits fragments des d’alçades elevades i amb la pèrdua progressiva de la secció resistent, mala evacuació de l’aigua des dels coronaments de façana i les gàrgoles, amb el visible i conseqüent creixement de plantes, fongs i líquens. Els treballs inclouran la neteja i el manteniment de façanes, cobertes, actuacions de conservació i restauració de materials i elements constructius, millora de l’evacuació de l’aigua a façanes i cobertes, juntament amb un seguiment i reparació de fissures a murs i voltes. L’estudi s’ha fet amb un treball entre l’equip tècnic responsable de l’actuació, el mateix Ajuntament i els tècnics dels Serveis Territorials de Cultura de la Generalitat, i també amb l’assessorament del mateix Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya. 

El Castell Palau de la Bisbal va ser construït entre finals del segle XI i principis del XII pels bisbes de Girona. L’edifici és una de les mostres més importants del romànic civil empordanès i català. El CastellPalau, que presenta una planta lleugerament rectangular, amb una longitud de 21,50 m i una amplada de 20,50 m, va ser ampliat en el segle XIV amb la muralla exterior i altres dependències. La façana principal va ser molt modificada en els segles XVI i XVII per donar-li un caràcter més sumptuós.