L’Ajuntament de la Bisbal ha iniciat aquesta setmana les obres de la III Fase del Nucli Antic, un projecte d’obra pública inclòs al Pla de Barris. L’obra servirà per arreglar els serveis i posar un nou paviment a la plaça Jacint Verdaguer i de la Llibertat i els carrers Germans Sitjar i Canonja. També es canviarà la plaça de la Llibertat, ja que guanyarà espai al carrer i es convertirà en la ‘porta d’entrada’ al Nucli Antic, segons que va explicar el redactor del projecte, Narcís Reverendo, en una reunió informativa amb els veïns.
Els treballs comencen per la zona compresa per la plaça Jacint Verdaguer i carrer Germans Sitjar connecten, per la part posterior de l’Església, amb les obres de la II Fase del Nucli Antic acabades fa pocs mesos. L’obra la du a terme l’empresa Construccions Narcís Matas per un import de 557.238,30 euros més 100.302,89 euros d´IVA.
Inicialment l’empresa subministradora d’aigua Sorea ha habilitat unes conduccions d’aigua alternatives ja que la conducció soterrada s’haurà de substituir. La substitució de serveis inclou el clavegueram, l’aigua, la xarxa elèctrica de baixa tensió i la xarxa telefònica. Així mateix, es canvia la pavimentació, amb el mateix material que es va fer servir a la segona fase.
La setmana passada l’Ajuntament va convocar els veïns afectats a una reunió informativa a la sala de plens. Prèviament, l’Ajuntament s’havia reunit amb la junta de l’Associació de Veïns del Nucli Antic, per informar-los del projecte. En la reunió amb els veïns hi van assistir, per part de l’Ajuntament, l’alcalde de la Bisbal, Lluís Sais, i l’arquitecte municipal Santi Vila. També hi havia l’arquitecte redactor del projecte i que dirigirà l’obra, Narcís Reverendo, i un representant de l’empresa que durà a terme l’obra.
A la reunió es va explicar que inicialment caldrà fer unes cates arqueològiques en diferents punts de l’àmbit de l’obra per determinar com s’ha d’actuar davant de les restes arqueològiques que se sap que es poden trobar i que afecten almenys tres punts de l’àmbit, la plaça Jacint Verdaguer (muralla), el carrer Germans Sitjar (cementiri) i la plaça de la Llibertat (muralla).
Les previsions de l’empresa són de facilitar la mobilitat a peu de veïns i comerços per la zona d’obres. L’empresa acredita experiència en el treball en nuclis antics, com les obres fetes al carrer d’Ullà, a Torroella de Montgrí, o al nucli antic de la Jonquera. Igualment, i en previsió de no afectar la campanya comercial de Nadal i Reis, l’empresa preveu aturar les obres a principis de desembre i reiniciar-les passat reis. L’empresa va assegurar que el paviment de la zona afectada, estaria ‘com a mínim’ amb el formigó posat.La reunió també va servir per explicar detalls del projecte relacionats amb la mobilitat, el mobiliari urbà i els arbres que s’hi col·locaran, i per informar de les contribucions especials i de les subvencions. Quan l’obra estigui acabada, els veïns rebran la notificació definitiva que tindrà en compte el cost real de l’obra.