30 abril de 2021 a les 12:19

Culmina amb balanç molt positiu el projecte europeu COOP’ART després de 3 anys i mig de durada

La setmana passada va tenir lloc el workshop que posava fi al projecte europeu COOP’ART després de tres anys i mig de durada. Organitzat pel cap de files del projecte, estava dividit en quatre taules rodones amb l’objectiu d’avaluar els resultats de COOP’ART i establir nous reptes i perspectives de futur.

Enric Marquès, alcalde de la Bisbal i president del Patronat del Terracotta Museu, va participar la setmana passada en el tancament del workshop celebrat digitalment per a presentar els diferents resultats del projecte COOP’ART. L’alcalde bisbalenc va mostrar-se orgullós d’haver format part del projecte que ha aglutinat seta socis francesos i set de catalans pel foment d’una estratègia compartida d’innovació i desenvolupament sostenible de l’artesania: «En el cas de la Bisbal el projecte ha estat una oportunitat per interactuar amb la resta de socis». Alhora, Marquès va explicar que ha estat la primera vegada que el municipi participava en un projecte d’aquestes característiques i que l’experiència ha «teixit una relació de sinergies que esperem que perdurin en el temps». «L’ambient de companyonia i treball compartit, de la seguretat que aporta la feina ben feta, indica que aquests projectes de cooperació són el marc en el qual podem anar creixent com a municipis», va afegir l’alcalde. «Els projectes compartits, siguin o no transfronterers, són el futur i han de permetre tirar endavant, protegir i difondre el patrimoni del qual l’artesania n’és un element indispensable», va concloure.

A la primera taula de treball del workshop en línia, sota el títol ‘La digitalització de l’artesania, cap a una desmaterialització del gest?’, el tècnic de l’àrea de Promoció i Desenvolupament Local, Dani Sabater, va presentar les conclusions sobre les possibilitats pel sector artesanal ceramista en l’ús de les noves tecnologies, i en concret amb la impressió 3D, a partir de les formacions realitzades en el marc del projecte i del desenvolupament de les conferències i demostracions presentades durant la Terracotta Biennal. En aquest apartat del workshop també es va projectar el vídeo de Mar Marcelino (Estudio Limon), dissenyadora i ceramista establerta a la Bisbal que ha participat al projecte COOP’ART, on es va explicar la seva experiència i les expectatives de futur de la impressió en ceràmica 3D.

Les altres taules rodones del workshop van ser ‘L’artesania com a palanca per al desenvolupament econòmic i territorial’, ‘L’artesania contribueix al turisme sostenible?’, i, per últim, ‘Oficis artesanals, un patrimoni que cal salvaguardar i transmetre’. En aquesta darrera taula és on va intervenir el director del Terracotta Museu, Xavier Rocas, detallant la importància de la ceràmica a la Bisbal, i els valors materials i immaterials que la configuren, i com el museu és un avalador del passat, present i futur d’aquest patrimoni. En aquest sentit, Rocas va explicitar «la satisfacció» que pel Terracotta ha suposat poder participar en el projecte Coop’Art: «el treball dut terme ha permès posicionar el Terracotta Museu, no només com a centre cultural basat en la preservació, conservació i difusió del patrimoni material i immaterial vinculat a la ceràmica bisbalenca, sinó també com a instrument útil per al desenvolupament local amb implicacions que no han de circumscriure a l’àmbit estrictament cultural, sinó que també es projectin cap a l’àmbit econòmic o la planificació territorial», va explicar.

El projecte COOP’ART ha comportat una inversió de vora 400.000 euros per part de l’Ajuntament de la Bisbal en què s’han finançat part de les obres dels exteriors del Terracotta Museu i de la sala tallers on s’ubica el nou Fab-lab de l’equipament. Per altra banda, cal destacar especialment les formacions sobre la impressió 3D en ceràmica o sobre el packaging com a element clau per donar valor a l’artesania i la creació d’una estand per a la difusió de la ceràmica de la Bisbal. Finalment, el projecte COOP’ART, també va permetre desenvolupar la Terracotta Biennal, encara que a causa de la pandèmia no es va poder desenvolupar en tota la seva magnitud.

El projecte ha estat cofinançat al 65 % pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) en el marc del Programa Interreg V-A Espanya-França-Andorra (POCTEFA 2014-2020). POCTEFA 2014-2020 és un programa europeu de cooperació transfronterera creat per promoure el desenvolupament sostenible dels territoris fronterers d’Espanya, França i Andorra. POCTEFA co-finança projectes de cooperació transfronterera dissenyats i gestionats per actors situats a banda i banda dels Pirineus.

*Aquest projecte està cofinançat pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER).

logo-interreg-poctefa-RGB_1