19 febrer de 2018 a les 19:21

Darrers dies per fer propostes al procés participatiu 2018 de la Bisbal

|

S’acosta el final de la primera etapa del procés participatiu que està vivint La Bisbal d’Empordà per decidir en què cal invertir 95.000€ dels pressupostos municipals del 2018. I és que la fase informativa –que va arrencar el passat 31 de gener amb una sessió informativa a l’Arxiu Comarcal- culminarà aquest cap de setmana: el diumenge 25 de febrer. Així doncs, fins aquesta data encara es poden anar fent propostes online a través de la plataforma de participació ciutadana en línia Civiti que ha contractat l’Àrea de Participació del consistori. A més a més, durant el dissabte i el diumenge, se celebraran assemblees participatives a diversos barris de la Bisbal per tl que tothom hi pugui dir la seva de manera presencial.

Les assemblees del dissabte 24 de febrer seran a la plaça Trinitat Sais (davant del CAP) a les 12h, i al carrer Germans Ferrer (Atalaia Nord), a les 17h. L’endemà, diumenge 25 de febrer, continuaran a la zona esportiva del carrer Ateneu Pi i Margall (zona del Bosquetet, direcció Castell d’Empordà), i a la plaça de l’Ajuntament a partir de les 17h. A partir d’aquí arrencarà la fase de debat: publicació de la llista amb totes les propostes, període per debatre i prioritzar i publicació de les 15 propostes finalistes. Finalment, el 3 d’abril arrencarà el període de votació presencial i a l’edifici del consistori municipal i una mesa de votació formada per voluntaris. Enguany, però, també es podrà votar en línia a través de la plataforma de participació Civiti.

La Bisbal d’Empordà continua així amb el procés participatiu per tal que els ciutadans del municipi decideixin en què cal invertir una part dels pressupostos municipals. Tal com ja es va fer l’any passat, serà un procediment que vol facilitar la incidència dels ciutadans en projectes públics. Així doncs, a través d’aquest exercici de democràcia participativa, els ciutadans tindran veu i vot per escollir on destinar –i com repartir- els 95.000€ que el consistori atorgarà al pressupost participatiu. Les propostes escollides enguany aniran vinculades a la partida d’inversions dels pressupostos municipals del 2018.

Cal tenir present que la partida destinada a la participació enguany serà notòriament superior que l’any passat, quan el consistori hi va destinar 50.000€ i bisbalenques i bisbalencs van decidir invertir-ho en revisar les voreres, refer les calderes del geriàtric i una actuació per evitar que el paviment del Pont Nou patini. Va haver-hi un total de 699 vots (698 de vàlids i un de nul), i el percentatge de participació va ser d’un 7,95% del cens total, de 8.790 ciutadans.

Segons els acords establerts per l’equip de govern, les propostes presentades no podran superar l’import màxim de 95.000€, les subvencions seran regulades per ordenança i no seran objecte directe d’aquest procés participatiu. A més a més, les accions que es duguin a terme hauran d’estar vinculades a les àrees de medi ambient, via pública, serveis a les persones o a promoció de la ciutat. Òbviament, les propostes hauran de vetllar pel bé comú de la ciutadania i no podran complir interessos personals, ni generar un deute pel seu manteniment.

El procés participatiu torna a venir motivat per l’equip de govern de l’Ajuntament de La Bisbal d’Empordà amb la finalitat de definir els projectes que es podran escollir. L’objectiu final de la participació ciutadana segueix essent la implicació i la corresponsabilització de tots els agents en la construcció compartida d’allò públic.