14 setembre de 2016 a les 12:07

Descobriu una col·lecció de curioses teules de coberta dins del nou espai “El Forn” del Terracotta Museu

El Terracotta museu de la Bisbal d’Empordà obre temporada amb dues exposicions d’alta volada. Compartint temporalitat amb la mostra de la trajectòria vital de Jordi Agudé, l’Obra i l’Emprempta, un dels forns del Museu s’ha habilitat per recollir el petit tresor que suposa l’exposició Teules i rajoles pintades.

 Retícules, estels, figures antropomorfes, zoomorfes, i també fitomòrfiques: El costum de decorar les teulades amb símbols es remunta als segles XIII – XIV i perdurà, encara és visible en moltes cases de la vila, fins les acaballes del segle XIX, moment a partir del qual es va perdent gradualment la tradició de decorar els alers de coberta.

Aquestes teules volades servien per aixoplugar les façanes de les cases de l’aigua de pluja i de l’escolament de la coberta. Però l’arquitectura popular se’n reservava un us més curiós:, i és que antigament es creia que es protegia les llars amb aquestes inscripcions, dibuixos i invocacions de caràcter simbòlic de les teules.

 La tècnica emprada en la majoria dels casos és força senzilla, quasi naïf. Tanmateix, el cert és que la importància dels dibuixos radicava en el missatge, en el contingut del sortilegi i en la forma i l’ornat que tenien les figures.

 Teules i rajoles pintades arriba al públic de la col·lecció privada de Xavier Gavarró i estrenarà el nou espai expositiu “El Forn” on s’exposarà del 18 de setembre fins el 8 de gener de l’any vinent.