16 maig de 2018 a les 10:52

Dia i Nit dels museus carregats d’activitats al Terracotta de la Bisbal

Un any més el Terracotta Museu de la Bisbal d’Empordà se suma al Dia Internacional dels Museus, una efemèride que se celebra cada 18 de maig. Les activitats que s’han preparat es repartiran entre el mateix divendres 18 i el dissabte 19 de maig, data escollida per celebrar la Nit dels Museus. Dues jornades que arriben carregades de propostes:

Dia Internacional dels Museus 2018
El 18 de maig hi haurà la tradicional jornada de portes obertes al museu, que es podrà visitar gratuïtament dins del seu horari habitual (de 10 a 13h i de les 16 a les19h).

Exposició: ‘Ceràmica blava catalana’
Ara bé, serà a les 19:30h quan s’inaugurarà l’exposició temporal, Ceràmica blava catalana de la Col·lecció Mascort. Es tracta d’un conjunt de peces seleccionades, fruït d’una col·laboració entre el Terracotta i la Fundació Mascort de Torroella de Montgrí. L’acte es complementarà amb una conferència sobre la ceràmica blava catalana entre el segle XIV i el XIX, a càrrec de l’historiador i ceramòleg Josep Antoni Cerdà i Mellado. El conferenciant és un gran especialista en aquest material, havent publicat l’any 2012 “La loza catalana de la Colección Mascort”, un llibre editat per la mateixa Fundació Mascort.

A Catalunya, el color blau obtingut amb el mineral de cobalt (safre) es va utilitzar en la decoració de la producció de ceràmica des de la baixa edat mitjana i fins al segle XIX. Cal destacar la ciutat de Barcelona, però també es va elaborar pisa blava a Lleida, Reus, Vilafranca del Penedès, Tarragona i, possiblement, Cervià de Ter i Girona. Les peces escollides en aquesta selecció mostren alguns exemplars de les produccions de Barcelona i Lleida entre la segona meitat del segle XII i el segle XIII.

L’exposició s’ubicarà a l’Espai El Forn, un dels espais expositius més singulars del museu. Un dels antics forns de la fàbrica de la Terracotta que ha passat a ser una sala ideal per albergar exposicions de petit format.

 

La Nit dels museus 2018
El dissabte 19 de maig el Terracotta Museu, amb la col·laboració de l’Associació de Ceramistes de La Bisbal, celebrarà la Nit dels Museus. Les activitats començaran a les 20h del vespre i s’allargaran fins a la mitja nit.

A les 20h s’inaugurarà la nova exposició temporal de l’Espai La Peixera, un espai expositiu del Terracotta Museu destinat a la reflexió, investigació i difusió de la ceràmica. L’espai està pensat per a poder acollir una programació dinàmica d’exposicions temporals que sota el comissariat de l’Associació de Ceramistes de la Bisbal i la producció del Terracotta Museu, mostri i impulsi la ceràmica de creació contemporània.

L’exposició que obrirà aquest nou espai porta per títol tzu, i és una selecció de porcellanes de la ceramista Patricia Varea Milan. La mostra es podrà visitar des del 19 de maig fins a l’1 de juliol. tzu és el primer nom que es dóna a la Xina a un material que té molt poca elasticitat abans de coure i que el foc transforma després en alguna cosa compacta, brillant, fràgil, dura, translúcida, impermeable, de so clar si es colpeja lleugerament, i és molt resistent a l’atac químic i al xoc tèrmic, que a Europa es diu porcellana. Per tenir aquestes característiques cal elevar la temperatura entre 1300ºC i 1500ºC. Patricia crea artesania utilitària en porcellana, però al seu aire, amb una barreja singular entre la cultura occidental i l’oriental. 

Finalment, a les 21:30h, hi haurà la part més festiva de la celebració. Es realitzarà l’espectacular muntatge Rakú Jam Session, una intervenció de l’Associació de Ceramistes de la Bisbal que combina el foc, la ceràmica, l’art i la música. Els assistents pintaran una peça que serà cuita al moment amb la tècnica del rakú. La proposta es complementarà amb la música del grup d’ska i rock mestís Despit. El grup de Torroella de Montgrí, format per joves músics del Baix Empordà, es defineixen com música i energia. Amb un directe molt potent i festiu seran el complement ideal per la Nit dels Museus al Terracotta.

El rakú és una antiga tècnica ceràmica japonesa, la seva pràctica es remunta a mitjans del s. XVI i fou molt utilitzada per realitzar les peces que s’utilitzaven per la cerimònia del té. Els participants descobriran el rakú amb l’experimentació, aplicaran els esmalts sobre una peça que els mestres ceramistes col·locaran al forn. Un cop l’esmalt s’hagi fos, l’extrauran incandescent per introduir-la en un recipient amb serradures. Finalment es dipositarà en aigua per a refredar-la a gran velocitat, donant a la peça la característica aparença metal·litzada d’aquesta tècnica de cocció.

El Dia Internacional dels Museus se celebra anualment el 18 de maig. És un esdeveniment organitzat pel Comitè Internacional dels Museus (ICOM) des del 1977, que té com a objectiu conscienciar els ciutadans sobre el paper dels museus en el desenvolupament de les societats. La celebració de la Nit dels Museus, que enguany se celebra el dissabte 19 de maig, és una iniciativa del Consell d’Europa, durant la qual els museus obren les portes més enllà del seu horari habitual i passada la mitjanit amb una extensa programació d’activitats com les que s’estan preparant al Terracotta Museu.