10 agost de 2021 a les 11:21

Digitalització de quatre volums del fons de l’Ajuntament de la Bisbal d’Empordà

L’Arxiu Comarcal del Baix Empordà ha digitalitzat quatre llibres del fons de l’Ajuntament de la Bisbal d’Empordà. Els documents, una font de gran qualitat per a l’estudi de la Bisbal al segle XVIII, estan disponibles per a la seva consulta a arxius en línia.

El Llibre del Cadastre de 1716 presentava problemes de conservació i es va restaurar l’any 2009. El cadastre fou un impost instituït a Catalunya en aplicació del Decret de Nova Planta i va ser gestionat per José Patiño. De fet, es distingien tres impostos diferents: l’impost real que gravava béns immobles, l’impost personal i l’impost de guanys que afectava el comerç i la indústria.

Els Manuals del Comú recullen la documentació més important per a la gestió de la vila: arrendaments (de la carnisseria, de les tavernes, de les fleques, de l’oli i d’altres drets), àpoques, concòrdies, la gestió dels censals (creació, venda o lluïció), eleccions i jurament dels regidors, procures, etc. L’Arxiu Comarcal del Baix Empordà ha incorporat a arxius en línia els volums corresponents a 1773-17761777-1778 i 1798-1807.