4 abril de 2024 a les 7:10

Doble celebració al Terracotta Museu: Dies Europeus de l’Artesania i Hola Ceràmica

El cap de setmana del 6 i 7 d’abril, el Terracotta Museu celebra els Dies Europeus de l’Artesania, una iniciativa dedicada a promoure i difondre tota la riquesa dels oficis artesans i els seus valors fonamentals, com ara la creativitat, la tradició i la innovació. Tal com va passar l’any passat, aquesta celebració coincidirà en el temps amb un altre esdeveniment de referència pels amants de la ceràmica: les jornades Hola Ceràmica!, una activitat promoguda per l’Associació Espanyola de Ciutats de la Ceràmica, de la qual la Bisbal d’Empordà és membre.

En aquest context, el Terracotta Museu s’afegeix a aquesta doble celebració amb una programació que inclou dues visites guiades gratuïtes que tindran lloc durant el cap de setmana i una jornada de portes obertes. El dissabte 6 d’abril a les 12.30 h hi haurà una visita guiada a l’exposició temporal dedicada a la producció artística del ceramista Carles Sala i Mitjà i a la seva història familiar, una nissaga d’artesans especialitzats en ceràmica d’ús culinari: ‘Carles Sala. D’oller a artista de la ceràmica’. La visita serà conduïda per Xavier Rocas, comissari de la mostra. A més, els participants tindran l’oportunitat única de visitar la Terrisseria Sala, situada a pocs metres del Terracotta Museu, i conèixer el mateix Carles Sala. L’obrador conserva els antics espais de treball, així com el forn tradicional de flama directa integrat dins l’habitatge. Juntament amb el forn de terrissa negra de Can Cornellà i el d’obra roja i vidrada de Can Salamó, és un dels forns més antics d’aquest tipus conservat a la Bisbal.

Pel diumenge 7 d’abril, s’han programat dues visites guiades a l’exposició permanent, a les 11.30 h i a les 12.30 h, on es destacarà una selecció de sis peces del Terracotta Museu, aprofundint en el procés d’elaboració d’aquesta manufactura i descobrint per què la Bisbal és reconeguda arreu com la capital de la ceràmica a Catalunya. A més, es podrà conèixer de ben a prop l’edifici industrial en el qual està ubicat l’equipament, una antiga fàbrica de revestiment ceràmic que conserva els seus espais i elements singulars com les xemeneies i els forns de llenya.

Finalment, cal destacar que el diumenge se celebrarà una jornada de portes obertes en l’horari habitual del museu, de 10 a 14 h. Es podrà visitar gratuïtament l’exposició permanent de l’equipament, un espai on copsar la transcendència històrica i contemporània de la manufactura ceràmica a la Bisbal, explorant la variada producció de peces que s’han produït i la gran qualitat dels mestres ceramistes bisbalencs.