24 novembre de 2017 a les 13:12

DocsBarcelona del Mes: ‘Amazona. Es pot ser mare i ser lliure?’

Data: Divendres 24 de novembre, a les 20h 
Lloc: Teatre Mundial

DocsBarcelona del Mes presenta Amazona, pel·lícula inaugural a l’última edició del Festival DocsBarcelona i candidata a representar Colòmbia als Premis Goya 2018. A través de la història d’una relació mare-fill explicada en 1a persona, Clare Weiskopf posa sobre la taula preguntes universals molt presents en la literatura feminista més recent: què fa que una dona sigui bona mare? Quina és la frontera entre el deure i el sacrifici? Com afecta la maternitat a la llibertat de la dona? És necessari renunciar als propis somnis, per extrems que siguin, quan tens fills?

La vida de la Val ha sigut un huracà d’emocions. Provenia de la classe adinerada d’Irlanda, però va decidir viure la seva vida com una nòmada, viatjant de ciutat en ciutat, de continent en continent. Després de la mort de la seva filla gran a la tragèdia d’Armero (Colòmbia) el 1985, la Val va emprendre un viatge a la selva colombiana per tal de superar el dol i trobar-se a si mateixa, abandonant a Bogotà la Clare i en Diego, els seus fills de 11 i 8 anys. “Crec que seré feliç al lloc on encara no estic”, li va dir a la Clare abans de marxar. Tothom admira a la mare de la Clare, ja que a la seva avançada edat continua tenint un esperit lliure i aventurer com el primer dia: és professora de reiki, viu al mig de la jungla, viatja constantment a Europa i toca la guitarra pels carrers. La Val és una persona misteriosa i fascinant, però la Clare posa en dubte el paper que va tenir com a mare. Ella i el seu germà van créixer viatjant, envoltats de naturalesa, però sense tenir un centre estable ni un lloc on sentir-se com a casa. I de molt petits, la van perdre de vista quan més la necessitaven.

Trenta anys després, la Clare es queda embarassada i decideix retrobar-se amb la seva mare per buscar respostes, tancar velles ferides i redefinir el concepte de maternitat en els seus propis termes. Ara, la perspectiva de la Clare ha canviat i es veu capaç d’escoltar a la seva mare com a dona i no com a filla. Juntes, mare i filla, s’embarquen en un íntim viatge al cor de la selva per explorar els límits morals de la maternitat, redimir velles culpes i acceptar els sacrificis que cada una ha fet per l’altra. Una història emotiva sobre la relació entre dues dones, totes dues mares i filles, que ens situa davant d’un dilema moral sobre els límits de la llibertat i la responsabilitat. “No hi ha una recepta per a ser mare, ni una veritat absoluta sobre el que és una bona o una mala mare”, admet la Clare tot reconeixent que la Val va tenir el coratge d’enfrontar totes les conseqüències de les seves decisions. Un viatge a les profunditats de l’Amazones que li servirà a la Clare per explorar una relació mare-filla que creia perduda i que la transportarà a l’interior del seu propi ser, l’únic camí possible per reconciliar-se amb ella mateixa.

Organitza: Àrea de Cultura 
Hi col·labora: FIC.BiE