28 setembre de 2017 a les 13:12

DocsBarcelona del Mes: ‘Angry Inuk’ d’Alethea Arnaquq-Baril

||

Data: Divendres 29 de setembre, a les 20:00 h 
Lloc: Teatre Mundial

DocsBarcelona del Mes presenta Angry Inuk (Inuit enfadat), Secció Oficial Panorama a la 20ª edició del Festival DocsBarcelona: la pel·lícula que per fi dona veu al poble inuit per defensar-se dels prejudicis culturals que envolten el seu particular estil de vida. És la caça de foques un luxe o una necessitat? La pressió que les grans organitzacions ecologistes han exercit sobre la comunitat inuit prohibint la caça de foques ha danyat seriosament l’economia d’aquest poble ancestral. Seran capaços d’alçar la seva veu i ser escoltats?

«Necessitem frenar el prejudici cultural que se’ns imposa en no poder beneficiar-nos del nostre entorn natural sense haver de perforar el sòl… Això és el que realment volem com a poble». 

Les foques són un dels principals símbols de l’activisme internacional pels drets dels animals. Paradoxalment, però, existeixen informacions contradictòries sobre si les foques estan o no en perill d’extinció. En qualsevol cas, la seva imatge d’éssers dolços i vulnerables s’ha utilitzat com a element de màrketing per a grans campanyes ecologistes passant per alt que són també l’aliment bàsic i un dels fonaments de l’economia dels inuit, coneguts indegudament com a “esquimals”, el poble indígena que habita les tundres del nord del Canadà, Alaska i Groenlàndia, una de les regions climàticament més dures i perilloses del planeta.

La sorollosa lluita de les grans organitzacions ecologistes per erradicar la matança de foques al món ha sembrat una ombra en la forma de vida d’aquesta comunitat que, degut a la seva naturalesa silenciosa, no ha tingut mai veu en el debat públic. El seu reclam és clar: una economia sostenible al voltant de les foques és l’única manera de salvar la zona del planeta en la que habiten, rica en minerals i amb un atractiu ineludible per a les grans multinacionals del petroli i el gas.

Per donar veu al caçadors, famílies i treballadors, la directora inuit Alethea Arnaquq-Baril  ha seguit el seu poble a la regió de Nunavut, la més extensa de Canadà, i concretament a la localitat de Kimmut, on la caça de foques és essencial per a la seva supervivència. 

Ara que es compleixen 95 anys de Nanook of the North (Robert Flaherty, 1922), considerat el primer documental de la història, on es mostrava la lluita dels inuit contra les dures condicions de vida per sobreviure a l’Àrticarriba Angry Inuk i ressitua la lluita per la supervivència de la mateixa comunitat en l’element que els ha criminalitzat des de fa anys. Podrà aquest petit poble conservar la base de la seva economia i alimentació? És possible explicar al món que la pell de foca no és un només un luxe en la societat de consum?

 

Fitxa Tècnica

Canadà (2016) 85 min. VO en anglès i inuktitut subtitulada en català. 


Direcció: 
Alethea Arnaquq-Baril

Producció: Alethea Arnaquq-Baril, Bonnie Thompson

Producció executiva: Bob Moore, Daniel Cross, David Christensen

Fotografia: Qajaaq Ellsworth

Edició: Sophie Farkas Bolla

Animació: Jonathan Wright

Companyia productora: Unikkaat Studios

 

 

Premis i Festivals

Premi del Públic, Hot Docs – Canadà, 2016.

Canada’s Top Ten People’s Choice Award, TIFF Toronto International Film Fest – Canadà, 2016.

Berlinale – Alemanya, 2017.

 

Secció Oficial Panorama, DocsBarcelona – Catalunya, 2017.

La Directora

Alethea Arnaquq-Baril és una directora inuit de l’Àrtic canadenc, on es troba la seva companyia productora, Unikkaat Studios. La seva obra gira sempre al voltant de la cultura inuit, que lluita per reivindicar i mantenir. Ha dirigit el premiat documental Tunniit: Retracing the Lines of Inuit Tattoos, l’hipnòtic curt Inuit High Kick, i dos curtmetratges d’animació, Lumaajuuq i Sloth. Ha treballat com a productora executiva i ha coproduït el documental Arctic Defenders, de John Walker, i Experimental Eskimos, de Barry Greenwald. Més recentment, ha dirigit Aviliaq: Entwined com a part del Embargo Project.