9 desembre de 2019 a les 8:20

Efectes lumínics i fresses per evitar que els estornells pernoctin a la Bisbal

Com cada any, quan s’acaba l’estiu i fins ben entrat el desembre, la Bisbal d’Empordà rep la visita de milers d’estornells provinents del centre i est d’Europa, que escullen els plàtans del passeig Marimon Asprer i del carrer Agustí Font com a dormidors per passar-hi les llargues i fredes nits de tardor-hivern. Quan comença a declinar el dia, és d’admirar la bellesa dels estols d’estornells sobrevolant acrobàticament el cel de la Bisbal. Vols sincronitzats que no sorgeixen per estètica ni per divertiment dels ocells, sinó com a simple estratègia de supervivència: quan més nombrós i dens és el grup, hi ha menys possibilitats que algun exemplar pugui ser capturat per un rapinyaire. 

Tot seria molt bonic si no fos per les conseqüències de tants ocells aturats dins les capçades dels arbres de la ciutat. El resultats ja són coneguts: pudors, plomes i excrements encatifant bancs, baranes, vehicles i tot el que queda per dessota la línia d’arbrat. A més, observant el paviment, es pot veure que les defecacions d’aquestes aus venen acompanyades de multitud de pinyols d’oliva: això delata que la base de l’alimentació dels estornells a aquesta època de l’any arrasa els olivars de la comarca amb les corresponents patides pel sector agrícola. 

El comportament tan gregari d’aquesta espècie i el perquè pernocten en els arbres del Passeig s’explica pels avantatges que els comporta: més seguretat vers els seus depredadors i una major temperatura respecte de l’entorn. Millor si hi ha llum i no els molesta la remor del trànsit de persones i vehicles. 

Així, per evitar l’embrutiment de la via pública i el mobiliari urbà, l’Ajuntament ha contractat els serveis de l’empresa Stop Plagues amb un objectiu clar: foragitar-los i reconduir-los a un altre dormidor que no provoqui tantes molèsties a la ciutadania. La tècnica consisteix a molestar-los des del moment que comença a fer-se fosc i evitar que s’ajoquin als plàtans. Per aconseguir-ho s’empra una combinació d’efectes lumínics (focus potents de llum o làsers) amb fresses d’alarma de la seva pròpia espècie emesos per altaveus. El resultat és que se senten insegurs i se’n van a un altre lloc.

L’operació s’haurà de repetir cada any atès que solen repetir els punts d’estada hivernal. Però a diferència d’aquest any caldrà actuar més preventivament, abans que arribi el gruix de la migració i preparar un dormidor alternatiu als afores del nucli urbà.