20 agost de 2022 a les 8:13

Efectes lumínics per foragitar els estornells a la Bisbal d’Empordà

|

Aquest mes d’agost s’ha iniciat la campanya per a allunyar els estornells del passeig Muriel Casals i el passeig Marimon Asprer. Enguany l’actuació s’ha iniciat abans a causa de la gran quantitat d’estornells negres (Sturnus unicolor), espècie sedentària que cada vegada més s’acostuma a utilitzar permanentment els nuclis urbans com a dormitori, generant un greuge important a vianants, vehicles i veïns i veïnes, alhora que generen una necessitat de neteja viària considerable. 

Per tal de dur a terme aquesta tasca s’ha format a personal de l’àrea de Via Pública i Serveis de l’Ajuntament de la Bisbal, que utilitza dispositius lluminosos (llum làser i un focus d’alta potència). Aquesta estratègia ha demostrat arreu ser la més efectiva causant el menor impacte sobre la fauna, vianants i veïns. Les tasques es duen a terme al capvespre quan els ocells busquen la ubicació on passar la nit. També s’ha demostrat que la combinació d’altres estratègies com efectes sonors, sorolls i petita pirotècnia, poden ajudar puntualment per obtenir millor resultats.

A Catalunya hi ha dues espècies d’estornells. L’estornell vulgar (Sturnus vulgaris) és l’espècie migradora, de color fosc però pigallat amb punts blanquinosos, que arriba a la tardor formant grans estols. L’altre espècie és l’estornell negre (Sturnus unicolor), de color negre sense pigalls i de costums sedentàries (no migrador) que forma estols, però no tant grans com els dels seus germans pigallats. Sovint, però alguns estornells negres es barregen dins els estols dels estornells vulgars quan aquests arriben de la seva migració del nord d’Europa. El comportament tan gregari d’aquesta espècie i el perquè pernocten en els arbres dels passejos s’explica pels avantatges que els hi comporta: més seguretat vers els seus depredadors i una major temperatura respecte l’entorn.