26 setembre de 2017 a les 9:53

Ei! Empordà fomenta l’ocupació dels espais industrials de la Bisbal i rodalies

Els municipis de la Bisbal d’Empordà, Forallac, Corçà, Ullastret i Cruïlles, Monells i Sant Sadurní de l’Heura, han iniciat el projecte conjunt Espais Industrials (ei!) Empordà, per a fomentar l’ocupació dels espais industrials disponibles a la zona de la Bisbal i rodalies. S’han inventariat més d’una cinquantena d’antigues naus de fabricació de ceràmica i 35 hectàrees de sòl industrial repartides en els vuit polígons inclosos dins d’aquests cinc municipis. Tot el sòl i sis de les naus singulars, localitzades majoritàriament dins la zona urbana de la Bisbal, els posen a disposició d’empresaris i emprenedors que vulguin instal·lar-hi els seus negocis. Per les característiques de les naus i dels polígons, s’adrecen principalment a professionals liberals i als sectors de la decoració, la creativitat, la logística i la distribució, que busquin la qualitat de vida que garanteix aquesta zona de l’Empordà, capital de la ceràmica i dels oficis artesans, marcada per la creativitat i la tradició, i la innovació i la tecnologia, situada entre la Costa Brava i Girona, en un entorn inigualable, amb tots els serveis, i enclavament estratègic a nivell nacional, estatal i europeu. Ei! Empordà ofereix també als interessats un servei d’acompanyament i suport a l’empresa i a l’emprenedoria, i personal qualificat per a treballar a través d’un servei de borsa de treball. 

Naus singulars i sòl industrial
El projecte, inclòs en els Projectes Singulars 2016 de la Diputació de Girona, ha permès elaborar el primer cens de d’antigues naus on s’hi havia fet ceràmica, algunes de les quals avui encara conserven l’activitat o bé s’han convertit en establiments relacionats, com ara decoració, antiquaris, etc., i que conserven elements singulars heretats d’aquella indústria artesanal (xemeneia, forn, etc.) i elements arquitectònics d’interès, i s’ha confeccionat una fitxa detallada de les característiques de cadascuna. A l’hora de d’oferir-les a nous ocupants, s’han prioritzat aquelles que es troben en zones més accessibles i que conserven el caràcter de l’anterior activitat econòmica que s’hi desenvolupava. Finalment s’han inclòs al projecte sis naus d’uns 1.000 metres quadrats cadascuna, que es troben dins de la zona urbana de la Bisbal.

A banda de les naus singulars, ei! Empordà ofereix 35 hectàrees de sòl industrial als polígons de la zona, on actualment hi ha més de 110 Ha. en ús per part d’unes 150 empreses que ocupen més d’un miler de treballadors, entre les quals s’hi compten Portes Àngel Mir, La Brava beer, Tegust infusions, Ceràmiques Aparicio, Cul de Sac Home Decor, Dovre Iberica o Ggirós In Textile. Són empreses dels sectors de la distribució i la logística, l’artesania, la ceràmica, la decoració i la creativitat, les portes automàtiques, l’alimentació i els productes de proximitat, i professionals liberals. El punt de referència per al món empresarial, en aquest entorn, l’ofereixen el viver d’empreses Nexes, a Forallac, i el servei d’atenció i suport de l’Àrea de Promoció i Desenvolupament Local de la Bisbal, que actuen com a plataforma de suport a l’emprenedoria, dinamitzadora del teixit econòmic i afavoridora de la creació i el desenvolupament empresarial. El contacte amb aquests serveis es fa via correu electrònic (eiemporda@labisbal.cat / info@nexesforallac.cat)  i/o telefònicament (972 646 806 / 972 646 858).

 

Capital humà qualificat i creatiu
Els cinc municipis impulsors del projecte conformen una unitat econòmica. Apleguen uns 15.300 habitants, uns 10.000 dels quals es troben en edat productiva, tot i que hi ha un percentatge elevat de treballadors qualificats actualment que es desplacen per accedir a un lloc de treball adequat a la seva formació. Ei! Empordà vol fer notar que hi ha capital humà amb potencial resident en aquesta zona, que és susceptible d’incorporar-se a les noves empreses que s’hi instal·lin i busquin personal qualificat, que a més a més, sovint compta amb formació variada en idiomes, gràcies a la tradició turística que caracteritza l’Empordà. El pla estratègic de desenvolupament econòmic local i d’ocupació, que s’emmarca en aquest projecte, és una Acció subvencionada pel Servei d’Ocupació de Catalunya en el marc dels programes de suport al desenvolupament local i està cofinançada pel Servei Públic d’Ocupació Estatal.

Ei! Empordà destaca també el tarannà creatiu del capital humà de la zona, on reconeguts artistes desenvolupen el seu potencial emprenedor per incubar noves idees, i argumenta que mentre l’entorn transmet calma, són les persones les que aporten dinamisme. 

 

Territori ben comunicat i amb tos els serveis
Aquesta zona de l’Empordanet on es desenvolupa el projecte ei! Empordà, configura un territori interconnectat per la C-66, envoltat de natura i dels serveis necessaris per al desenvolupament de qualsevol projecte industrial i econòmic. Geogràficament es troba pròxima autopistes, aeroports i ports: a 30 Km de Girona, a 130 Km de Barcelona, a 86 Km de França i a 24 Km del port de Palamós. El centre urbà de referència d’aquesta zona és la Bisbal, capital de la comarca del Baix Empordà, que disposa de tots els servis bàsics i estaments públics per a realitzar gestions.