13 juny de 2018 a les 17:26

El 56è Aplec de la Sardana omple el passeig Marimon Asprer de la Bisbal

Foto: Josep Pareta||Foto: Josep Pareta

«La 56a. Edició de l’Aplec va ser un èxit», així de rotund s’ha mostrat l’organització. I és que el recinte habitual va quedar ple de gom a gom: hi havia gent vinguda d’arreu de Catalunya. A més, el repertori sardanístic va ser d’allò més «de luxe», segons han declarat assistents i organització.

En aquesta edició se celebrava el centenari del naixement de Ricard Viladesau, a qui Pau Casals va definir com al Príncep de la Tenora, i que durant els anys que va formar part de La Principal de la Bisbal com a primer tenora va viure en una casa situada al mateix Passeig de la Bisbal, ben a prop del Teatre Mundial. La vídua i la filla del compositor hi van ser presents.

Val a dir que la meteorologia va fer la guitza mig matí i pràcticament tota la tarda. Això va posar a prova l’organització, que es va veure obligada a prendre la complicada decisió de mantenir l’Aplec al Passeig, o traslladar-lo al Pavelló firal, on perdria bona part del seu encant. Malgrat tot, la decisió va ser mantenir-lo al Passeig. A partir d’aquí totes les activitats en van desenvolupar amb relativa normalitat, per bé que amb l’ai al cor tot el dia.

Al matí, la cobla Conrad Saló i la Colla Joia de la Bisbal van participar a l’Aplec igual com ja ho havien fet a la vigília, en la trobada sardanista infantil que es va fer al mateix Passeig. A la tarda, la colla Aires Gironins, del GEIEG va fer una exhibició davant l’atenta mirada de tot el públic, que es va poder afegir a la rotllana durant la repetició de la mateixa.

Es varen efectuar fins a dotze sortejos de diferents lots de productes, i també el tradicional sorteig d’un àpat per a dues persones conegut amb el nom de Vine a l’Aplec, en el qual la comissió de l’Aplec següent al que s’està celebrant, convida dues persones a dinar en un dels restaurants del seu municipi.

Com ja és habitual, també, aquesta temporada, durant tot el dia es va exhibir una pancarta de color groc en defensa de la candidatura de la sardana a la Unesco, com a Patrimoni Cultural Immemorial de la Humanitat. El president de l’Agrupació d’Aplecs de les Comarques Gironines, Jordi Gallegos, va fer lliurament de dos premis al president dels Amics de la Sardana de la Bisbal i Comarca, Josep Pareta, un per haver quedat classificats en tercera posició al concurs de butlletins de l’edició de l’Aplec de l’any passat, i l’altre per haver quedat primers en el concurs de cartells. L’artista local Jordi Alsina, autor d’aquest cartell, també va assistir al l’entrega de premis.

El moment més emotiu de l’acte va arribar cap al final de tot, quan els tenores de les quatre formacions que actuaven a la tarda varen interpretar ‘Els segadors’ després de la ‘Festa Anyal’ clàssica sardana de conjunt, i just abans de l’esperada interpretació, com a comiat, de ‘La Santa Espina’, que varen haver de repetir a causa de la perseverança dels aplaudiments del públic.