19 desembre de 2023 a les 10:16

El Baix Empordà es planta contra els lladres reincidents i demana aplicar les lleis per tancar-los a la presó

Els ajuntaments del Baix Empordà s’han plantat en contra dels delinqüents reincidents i demanen que s’apliquin les normatives ja existents mentre obren la porta a endurir les lleis. Ahir es van reunir a l’Ajuntament de la Bisbal d’Empordà amb l’objectiu d’aconseguir que quan els cossos de seguretat els detinguin acabin a la presó. A més del consistori bisbalenc, van assistir a la reunió informal una desena de regidors i alcaldes d’arreu de la comarca que també comparteixen aquesta problemàtica, com Sant Feliu de Guíxols, Calonge i Sant Antoni, Forallac, Torroella de Montgrí i Palamós. Un dels acords va ser que a principis de gener, es convocarà una reunió més formal d’alcaldes i regidors de Seguretat Ciutadana de la comarca a l’Ajuntament de la Bisbal per concretar i posar sobre paper les demandes concretes dels municipis.

«No pot ser que tardin menys en sortir que la pròpia policia», va lamentar el regidor de Seguretat de la Bisbal. Xavier Dilmé s’ha trobat amb una desena de regidors més de municipis de la comarca que comparteixen aquesta problemàtica. Una desena de municipis amb policia local i vigilants del Baix Empordà s’ha reunit aquest dilluns per abordar l’alarma social que hi ha a la comarca arran dels delinqüents reincidents. El regidor de Seguretat Ciutadana de la Bisbal d’Empordà, Xavier Dilmé, ha assegurat que el territori «pateix una onada de furts i robatoris» i en moltes ocasions els autors són delinqüents «que acumulen 50 i 60 antecedents». Dilmé critica que els lladres actuïn «amb impunitat absoluta» i això genera un malestar entre els veïns del municipi.  «A la gent se li acaba la paciència», ha afegit el regidor de la Bisbal.

Per això els municipis demanen que els jutges i fiscals «apliquin la llei». Dilmé assegura que «potser caldrà canviar alguna llei», però principalment volen el compromís que magistrats i fiscals “apliquin mesures ja existents” perquè els delinqüents no surtin una vegada són detinguts. A tall d’exemple, la Policia Local de la Bisbal d’Empordà ha registrat 78 furts i 100 robatoris aquest 2023. Malgrat tot, només hi ha 64 denúncies. Aquests delictes

Trobada amb els comerciants
Més enllà de la reunió entre regidors i alcaldes de la comarca, el govern local de la Bisbal d’Empordà també va organitzar ahir una trobada amb la Policia Local i els Mossos d’Esquadra. El motiu: donar consells de seguretat perquè els establiments no pateixin robatoris en aquesta campanya de Nadal.
Des de la Federació del Comerç de la Bisbal han mostrat la preocupació per l’augment de delictes en establiments, però sobretot pel perfil dels delinqüents. Asseguren que són «persones molt joves» que cometen petits furts i això els dona «impunitat». Agraeixen el suport de la Policia Local però retreuen que el desplegament policial i la detenció dels lladres no acabi amb l’entrada a presó. «Alguna cosa no està funcionant», diu el dinamitzador de la federació.
Un altre dels aspectes que més preocupa als comerciants és la violència. En alguns casos s’han trobat que aquests delinqüents reincidents han adoptat una actitud molt agressiva i en alguns casos els treballadors temen per «possibles represàlies» si els enganxen robant o els intenten aturar. Això deriva en una sensació d’inseguretat, impotència i alarma social entre el sector.