3 abril de 2009 a les 7:29

El Castell-Palau de la Bisbal incorpora noves tecnologies per explicar la seva història i les lluites entre els bisbes de Girona i els senyors feudals

El fil conductor de ‘Terra i Sang’ és en Pere Canyà, síndic remença de la Bisbal i personatge que va col·laborar amb un fet històric cabdal: la sentència de Guadalupe, que va significar sinó la fi del feudalisme sí l’inici d’un nou temps a Catalunya i l’última pàgina de les guerres feudals. La seva mirada al passat d’una terra sagnada per l’ambició i els mals usos ens mostraran un fresc viu i dramatitzat d’una història feta pels grans bisbes i senyors però també pels pagesos i vilatans de la Bisbal.

L’explicació dels espais i funcions del Castell Palau de la Bisbal les faran quatre personatges virtuals representats per un Mestre d’obres, un Cuiner, un ciutadà cridat a Sometent i un Nunci. Un sistema Bluetooth enviarà petits clips de vídeo als mòbils, informant sobre el mercat de la Bisbal d’Empordà, existent cada divendres des de 1322.
El castell de la Bisbal és el millor exemple conservat de romànic civil català. Documentat des de l’any 1180, però probablement anterior, va ser, entre els segles XII i XIII, escenari dels durs enfrontaments entre els bisbes de Girona, senyors del castell, i els seus veïns, la família Cruïlles i els comtes d’Empúries. El bisbat va rebre la plena jurisdicció civil i criminal de la vila per decisió del rei Jaume I. A partir d’aquí, el bisbat va centralitzar l’administració de les seves importants possessions des del castell.
La Ruta del Pirineu Comtal és una selecció dels monuments, museus i conjunts medievals més emblemàtics del nord de Catalunya. Consta de tretze punts destacats, dels quals la Bisbal d’Empordà forma part, lligats per carreteres de trànsit lent, la majoria panoràmiques. La Direcció General de Turisme del Departament d’Innovació, Universitats i Empresa de la Generalitat de Catalunya, ha dissenyat aquesta ruta, que s’emmarca dins el Pla Estratègic de Turisme de Catalunya (PETC). La Generalitat ha atorgat una subvenció de 119.999,68 euros per la concepció, producció i instal·lació de l’audiovisual i en les ‘pantalles fantasma’ situades a la planta primera, la millora de la il·luminació i del mobiliari de la planta baixa.