Aquest dimecres comença una nova edició del fITM. Directament afectat per les restriccions de l’actual situació de risc de propagació de la Covid-19, la 8a edició del Festival Internacional de Torre Maria s’ha hagut de reinventar i enguany se celebra als exteriors Terracotta Museu. Així, els darrers 4 dimecres de juliol torna el cicle de concerts de la Bisbal d’Empordà i, casuals coincidències, l’acrònim fITM segueix essent ben vàlid.
El motiu de la reubicació, doncs, ha estat fonamentalment poder disposar del màxim aforament de públic possible: un total de 126 persones assegudes en cadires repartides complint amb la densitat permesa i la corresponent distància física de seguretat. Així, el Festival Internacional del Terracotta Museu, s’organitzarà cenyint-se al document aprovat pel Comitè Tècnic del Pla PROCICAT de la Generalitat de Catalunya, on es detallen les condicions per celebrar espectacles a l’aire lliure. El fITM se celebrarà respectant totes les corresponents mesures d’higiene i tota la normativa exigible en relació amb el públic, equips de treball, artistes i personal tècnic.
Ara bé, un dels efectes colaterals del control de l’aforament, i una de les principals novetats d’enguany serà que l’entrada tindrà un cost de 8 euros (ja es poden adquirir anticipadament en línia a través del web del festival bisbalenc). L’organització s’ha vist obligada a prendre aquesta mesura per tal de poder seguir celebrant el festival. I és que la reducció del públic implica una menor recaptació del servei de bar i restauració i, conseqüentment, no s’haurien pogut afrontar les despeses del cicle de concerts.
Dit això, malgrat totes les dificultats de la situació actual, l’organització ha optat per organitzar el fITM 2020 com a gest de resistència cultural, per compromís amb el sector musical, amb la Bisbal d’Empordà i amb el públic. Era el 2013 quan el col·lectiu Indivendres es va proposar dinamitzar el juliol empordanès i, des de llavors, els dimecres de juliol s’amenitzen amb un doble concert i sopar a la fresca. El Festival Internacional de Torre Maria, ara reconvertit en el Festival Internacional del Terracotta Museu, ja ha esdevingut una cita imprescindible de l’estiu a les comarques gironines i, tot i la situació actual, calia fer tot el possible per preservar-la.
Tret de sortida amb totes les entrades exhaurides
Un dels plats forts de la nova edició del fITM se servirà el primer dia de la mà de l’alemany Dr Ring Ding, l’afrobanyolí Daura Mangara i el col·lectiu Espardenya Crew. Obrirà la nit el jove Daura Mangara, que acaba de publicar el videoclip d’avançament del seu proper disc Poesia per bandits (autoeditat, 2020): la cançó ‘Murs’, estrenada coincidint amb el dia de la poesia i contra la discriminació racial, flueix a base de versos sobre una base de guitarra de Pau Brugada. D’altra banda, Dr Ring Ding, cantant i instrumentista prolífic i versàtil del circuit mundial des de 1987, és un component indispensable de les escenes Reggae, Dancehall i Ska i, oferirà el seu reputat format Sound System. Clourà la nit el col·lectiu de punxa-discos bisbalenc amant dels sons jamaicans d’abans, així com d’altres perles afroamericanes: Espardenya Crew.
Servei d’entrepans calents i servei de bar
Actuacions musicals a banda, el Festival Internacional del Terracotta Museu mantindrà la fórmula de tenir una comissió gastronòmica autogestionada que, enguany, per tal de rebaixar costos atesa la situació actual i l’aforament limitat, oferirà servei d’entrepans a preus populars. Cada dimecres es faran entrepans calents a 4 euros: botifarrra, llom, truita de patates, saltejat de verdures o hamburgueses (amb opció vegana), i amb complements opcionals (un de grauït i el següent a 0,60) com ceba, formatge i pebrot verd. Enguany els gots del servei de bar seguiran essent reutilitzables (i retornables) gràcies a la col·laboració de l’Agrupament Escolta les Gavarres.
Un cartell eclèctic i divers
Tot i les circumstàncies, el fITM 2020 oferirà un cartell eclèctic i divers, amb propostes internacionals i nacionals, amb artistes emergents i veterans. A més de l’alemany Dr Ring Ding i l’afrobanyolí Daura Mangara, cal subratllar Elkin Robinson, músic i compositor nascut a l’illa de Providència, situada al Carib colombià, que ha fet dels ritmes afrocaribenys com el calypso, el mentó i el zouk la seva font d’inspiració. O una de les sorpreses de l’any en el panorama nacional: el trio Chaqueta de Chándal, format per components de Els Surfing Sirles, lo muêso i Santa Rita. Cal fer esment també de propostes destacades de l’escena catalana com Anna Andreu, Claudia Cabero o Daura Mangara. El darrer dimecres de juliol els concerts clouran amb una bona dosi de l’anomenat ‘pop metafísic’, de la mà dels osonencs Germà Aire i els igualadins Marialluïsa. La programació del Festival Internacional del Terracotta Museu acabarà de ser amanida per les sessions d’alguns punxadiscos del territori, com DJ Diego Armando i Espardenya Crew.
“