18 abril de 2023 a les 12:18

El fITM de la Bisbal d’Empordà, fidel a la seva essència, presenta un cartell amb un ampli ventall estilístic

|

Ska, sons caribenys, rumba, folk, cúmbia, pop, indie o hip hop. Avui s’ha presentat el cartell de l’11è fITM, de la Bisbal d’Empordà acrònim que respon al Festival Internacional del Terracotta Museu (i que anteriorment també va ser vàlid als Jardins de Torre Maria i al Teatre Mundial). Fidel a la seva essència, un any més oferirà una dotzena de propostes repartides en els quatre dimecres de juliol, quatre nits que aixopluguen un ampli ventall estilístic. I és que, tal com es demostra a cadascuna de les seves edicions, al fITM hi caben tots els gèneres, sempre des del prisma de donar veu a propostes emergents o que defugen els circuits mainstream, configurant un programa d’allò̀ més eclèctic.
Enguany cada nit tindrà un focus musical ben determinat. La primera nit, el protagonisme és per l’ska i els sons caribenys, amb els nord-americans The Toasters, Les Testarudes i els col·lectiu de punxadiscs empordanès Espardenya Crew. La segona nit deixarà pas als sons d’arrel, amb les acordions de Carles Belda & Joan Garriga i també les atmosferes pirinenques d’Arnau Obiols, rematant la nit el DJ bisbalenc Diego Armando. La tercera vetllada reunirà la veu d’Alba Morena i la proposta d’indie-pop Filipin Yess, amb els Bankrobber Gang DJs tancant. I el darrer dimecres, disbauxa crítica amb Joan Colomo i la Radiofórmula i hip-hop nostrat amb Extraño Weys, amb PD Pubilla Hilton per acabar.
Aquest matí s’ha presentat el cartell en roda de premsa al Terracotta Museu i l’acte ha comptat amb la presència de l’alcalde de la Bisbal, Enric Marquès; el regidor de Cultura, Carles Puig; Marçal Lladó, del segell Bankrobber; i els membre de l’organització del fITM, Badreix Tarragó. El regidor Carles Puig ha celebrat el caràcter eclèctic i alternatiu de la proposta: «És un festival necessari en un marc d’estiu empordanès aplegat de propostes similars i massificades que només fan que apostar pels mateixos noms». D’altra banda, l’alcalde Enric Marquès ha posat en valor el fet de fer un «festival potent, que surt dels canons clàssics en un marc com els exteriors del Terracotta Museu, que també té un tret diferencial i ens posa al mapa com a ciutat».
«Al fITM sempre hem apostat pel talent emergent, donant la primera oportunitat a artistes debutants que llavors han aconseguit forjar una carrera sòlida», ha explicat Marçal Lladó de Bankrobber. «Això s’ha notat especialment en l’aposta pel talent local jove, que sempre ha trobat el seu lloc en la programació del festival», ha afegit. «Pel que fa al risc, estem molt gelosos de la transversalitat de la nostra programació, on -malgrat el predomini del pop i les cançons- hi caben des de propostes punk fins al ska, el reggae o fins i tot la cúmbia», ha explicat Badreix Tarragó. «Amb una sel·lecció d’artistes que defuig els tòpic habituals de cada genere per descobrir sempre noves propostes sorprenents, propostes que s’ofereixen a un públic transversal tant pel que fa a edat i segmentació social, però sempre àvid de nous descobriments musicals», ha conclòs.
El Festival Internacional del Terracotta Museu (fITM) ja ha esdevingut una cita imprescindible de l’estiu a la Bisbal, i per extensió de tot l’Empordà i de les Comarques Gironines. Ben consolidat als exteriors de l’emblemàtic museu de ceràmica Terracotta Museu, refermarà enguany l’aposta per programar als dimecres fent una apel·lació́ directa a la gent del territori i defugint dels caps de setmana farcits de propostes arreu de la comarca. Les diverses varietats estilístiques també́ convidaran a ser concerts ballables en els quals el públic podrà̀ decidir si vol romandre assegut a les seves cadires, o bé ballant a peu d’escenari.
Un any més el festival tindrà lloc cada dimecres de juliol, amb doble ració́ de concerts, servei de bar i sopars a la fresca, als exteriors del Terracotta Museu. Les entrades ja es poden adquirir sempre a preus populars a través del web del festival, amb l’opció d’un abonament que premia els espectadors fidels. A més aquest abonament es pot adquirir per només 25 euros si es compra abans o durant la Diada de Sant Jordi.