1 març de 2023 a les 14:35

El Grup de Dones de la Bisbal reivindica el paper de la dona a la ciència amb motiu del 8M

||

Divendres arrenca una sèrie d’actes organitzats pel Grup de Dones de la Bisbal que, amb la col·laboració de l’Ajuntament de la Bisbal, volen servir per reivindicar i homenatjar el paper de les dones a la ciència amb motiu del 8M, Dia Internacional de les Dones. Les propostes organitzades es repartiran en un total de 3 actes que tindran lloc al Teatre Mundial i que clouran el mateix dimecres 8M. «Volem aprofitar la diada per denunciar la poca visibilitat i el paper secundari de les dones en el món científic», ha explicat el Grup de Dones de la Bisbal. «Sobretot volem reivindicar-ne el reconeixement», ha afegit l’entitat, detallant que l’objectiu dels actes és «fer memòria i fer sentir la seva veu».  

El tret de sortida serà aquest divendres 3 de març, a les 20 h, amb el debat ‘Les dones fem ciència’. Moderat per Samy Abad, professora de química a l’INS la Bisbal, comptarà amb la participació de M. Àngels Pèlach, doctora en Química i actualment directora de l’Escola politècnica Superior (EPS) de la UdG; Núria Salán, doctora en Ciència dels materials i enginyeria metal·lúrgica i professora a la UPC; Sílvia Simón, doctora en Química computacional i membre del grup d’investigació DIMOCAT de l’Institut de Química Computacional i Catàlisi de la UdG i Cristina Vilaplana Massaguer, doctora en Medicicna i Cirurgia, especialista en Microbiologia i Parasitologia, professora col·laboradora a la UAB i investigadora en recerca en tuberculosi.

Continuarà diumenge, a les 19 h, amb la projecció del film biogràfic nord-americà Figuras ocultas. Dirigida per Theodore Melfi (2016), la pel·lícula narra la història de la matemàtica afroamericana Katherine Johson, que va calcular les trajectòries del vols del projecte Mercury  -primer programa espacial dels EEUU de 1961 a 1963- i el vol a la Lluna de l’Apol·lo 11 (1969).

I culminarà el dimecres vinent, a partir de les 20 h, amb la lectura del manifest del 8M; la mostra d’experiments ‘La Química de les joves’, a càrrec de les alumnes de química del Batxillerat Científic de l’INS la Bisbal. Seguidament es farà la projecció del vídeo Les dones fem ciència. Parlen científiques bisbalenques, que recull la experiència d’una tretzena de dones d’entre 25 i 40 anys explicant la seva experiència com dones científiques. I per acabar, un pica-pica «experimental», gentilesa de la Federació del Comerç de la Bisbal d’Empordà. Es pot consultar més informació detallada a través de l’Agenda municipal de la Bisbal d’Empordà.

Dues exposicions complementàries
A tot plegat cal sumar-hi dues exposicions que s’afegeixen als actes del Teatre Mundial. D’una banda, el Grup de Dones de la Bisbal i la Federació del Comerç han col·locat cartells d’exemples de dones científiques en una trentena d’aparadors d’establiments comercials bisbalencs. La mostra es podrà visitar a partir d’aquest divendres.
D’altra banda, al vestíbul del Teatre Mundial, es podrà visitar l’exposició Dones de ciència. La mostra, cedida per l’Institut Català de les Dones, ret homenatge a dones que van haver de lluitar no només per elles, sinó també per obrir el camí de la integració al món científic a altres dones.