24 gener de 2013 a les 9:51

El Jutjat Contenciós de Girona decreta l’enderroc parcial de la Biblioteca Comarcal de la Bisbal

||

El passat dia 7 de gener de 2013, l’Ajuntament va rebre la Sentència del Jutjat Contenciós Administratiu núm. 2 de Girona, de data 28 de desembre de 2012, que obliga a enderrocar parcialment la Biblioteca Central Comarcal a causa que el projecte incompleix les normes del Pla urbanístic de la nostra ciutat, ja que l’edifici no s’enretira un mínim de tres metres del límit de la parcel·la. La demanda fou interposada pel Sr. Sabater, antic propietari dels terrenys, el febrer de 2010 contra l’acord de l’Ajuntament que, en data 24 de novembre de 2009, aprovava definitivament el projecte de la Biblioteca Central Comarcal. Si aquesta Sentència arriba a ser ferma, s’haurà d’enderrocar una part de la Biblioteca i s’incrementarà de forma molt significativa el cost que ha de sufragar l’Ajuntament i la ciutat.

L’alcalde, Òscar Aparicio, ha declarat que “la importància del projecte amb un cost de 3 milions d’euros, i un mínim de prudència exigible a tot alcalde, obligava a ser extremadament curosos amb els tràmits i, en aquell moment (novembre de 2009), un simple canvi del projecte de l’equipament o bé l’aprovació d’un pla parcial haguessin evitat aquesta lamentable situació. Ambdós tràmits no haguessin trigat més d’un parell o tres de mesos i ens haguéssim estalviat el daltabaix que la Sentència ens ocasiona ara, amb les obres a mig executar i amb aproximadament un milió i mig d’euros invertits.”

En el Ple del mes de novembre s’havia anunciat que hi havia un acord a tres bandes entre Generalitat, Ajuntament i Diputació perquè aquestes dues darreres administracions financessin les obres (aturades pel deute de la Generalitat d’1 ME envers l’Ajuntament que els ha avançat) i finalitzar les obres. Ara hauran de quedar paralitzades fins que la situació legal quedi resolta.

En aquests moments, l’equip de govern de PSC i CiU està en negociació amb el demandant per tal d’arribar a un acord a fi que no demani l’execució de la Sentència. En tot cas, la solució no és tan fàcil. Passa per una col·laboració del grup municipal d’ERC (al govern quan es va aprovar el projecte) i per una solució urbanística que permeti que la jutgessa de primera instància  aprovi l’acord. Si no es donen aquestes condicions només hi ha l’opció de presentar recurs i estar a l’espera d’una sentència favorable en un tribunal superior, sentència que pot trigar anys.

Sembla evident que estem davant d’un tema gravíssim que tindrà unes profundes repercussions en l’economia i els equipaments de la nostra ciutat. Immersos com estem en una profundíssima crisi econòmica que, en una o altra mesura, afecta tot el conjunt de la ciutadania bisbalenca, ens acaba de sacsejar una d’aquelles notícies que quan es produeixen posen a prova els nivells de confiança envers alguns polítics a l’hora de gestionar els interessos de la ciutat.