7 agost de 2023 a les 9:27

El nou govern de la Bisbal destinarà més de 416.000 euros al Pla de Xoc de neteja i manteniment de carrers i espais públics de tota la ciutat

Aquest matí, s’ha presentat a la Bisbal el Pla de Xoc de neteja i manteniment de la ciutat que s’executarà entre octubre de 2023 i març de 2024. A la roda de premsa, duta a terme al carrer Canigó, també hi han participat l’alcalde, Òscar Aparicio (PSC-Independents per la Bisbal), la 1a tinent d’alcalde, Eva Rovira (Compromís-Junts) i el 2n tinent d’alcalde i regidor de Via Pública, Xavier Dilmé (Tots x la Bisbal). El pla forma part de l’acord de govern signat pels tres partits que l’integren i que té el seu origen en l’evidència que la Bisbal ha patit els darrers any un estat d’abandonament pel que fa les obligacions municipals de neteja i manteniment de la via i els espais públics de la ciutat.

Segons ha explicat el regidor de Via Pública, Xavier Dilmé, «els darrers vuit anys a la Bisbal ha faltat planificació i ha faltat sistematització, pel que fa el manteniment de la ciutat». Segons ell, «el resultat d’aquesta deixadesa és el panorama actual: brutícia, herbes per a tot arreu, voreres en mal estat, asfaltats deficients, camins rurals enclotats, parcs infantils abandonats…». Alerta Dilmé que «no és un tema a revertir en pocs dies, ni tan sols setmanes, per això demanem paciència a la ciutadania, però és evident que la ciutat necessita una posada a punt, més enllà de les zones més transitades».

Amb un pressupost de 416.698,52 euros que s’ha derivat de diverses partides ja existents en el pressupost municipal, té un termini d’execució previst de sis mesos, entre octubre de 2023 i març de 2024. Per fer els treballs, es dividirà la ciutat en 8 sectors i s’actuarà sector per sector, carrer per carrer, anunciant-ho amb antelació als veïns/es, ja que s’hauran de retirar els vehicles unes hores per poder fer bé la neteja. La part principal del Pla de Xoc serà la neteja de brutícies de la via, tant de forma manual com amb les màquines, fent servir en punts complicats aigua a pressió com a reforç, juntament amb l’eliminació de totes les herbes i el tractament perquè no tornin a créixer. També s’aprofitarà per refer els panots de les voreres més malmeses, canviar senyals de trànsit deteriorats i repintar les vies a on calgui. Es pintaran amb vermell els passos de vianants més transitats per millorar la seguretat i en els que generen més perill s’instal·laran elements lumínics d’advertiment arran de terra. Alhora, es faran millores puntuals d’enllumenat, principalment elements molt antics o els més afectats per la pedregada de l’any passat. S’afegiran bancs o papereres a on calgui, es farà manteniment als ja existents i s’afegiran miralls de circulació en diferents punts.

El pla preveu també una primera ronda d’asfaltatges, que s’anirà complementant els propers anys mitjançant un pla de manteniment plurianual. La vinguda de les màquines d’asfaltar permetrà també instal·lar diferents reductors de velocitat (“esquenes d’ase”) en zones determinades i sol·licitats pels mateixos veïns/es. Aquests elements són la solució més efectiva per reduir la velocitat a certes vies, com acostumen a sol·licitar els veïns/es afectats/des, i per millorar la seguretat de tots plegats.

Finalment, dos àmbits més de treball seran els parcs infantils i els camins rurals. Es farà una posada al dia de tots els parcs, reparant o substituint també diversos elements de joc o de seguretat (com portes) i, pel que fa els camins, es millorarà el seu desbrossament i es reforçarà i anivellarà el ferm.

Aquest Pla de Xoc, que executaran els efectius de la brigada municipal amb l’ajut d’empreses externes, té dos objectius. A curt termini, posar la ciutat en condicions i, a mig termini, permetre que a partir d’aquesta posada a punt només calgui fer cada cert temps el manteniment pertinent, programat i sistematitzat. A banda de les aportacions que es puguin fer a través de l’app d’incidències a la via pública de l’Ajuntament (gratuïta), es posen a disposició de la ciutadania dos nous canals per poder fer aportacions: el correu electrònic pladexocneteja@labisbal.cat i el número de telèfon mòbil per a WhatsApp 610 773 885, que ja estaran actius a partir d’avui mateix. Totes les aportacions o suggeriments seran contestades personalment pel regidor de Via Pública, Xavier Dilmé.

El regidor Xavier Dilmé recorda que «estem davant l’actuació més important que s’haurà fet mai a la Bisbal en manteniment de la ciutat, tant pel que fa l’import com pel seu ampli àmbit d’actuació, com pel que fa a la relativament curta durada de les actuacions. Per aquest motiu, demanem la col·laboració de tothom, sigui a l’hora de retirar els cotxes aparcats quan s’anunciï, sigui per ajudar a mantenir net el que ja s’hagi netejat».