19 juny de 2024 a les 11:37

El pla de xoc de neteja i manteniment continua avançant pels carrers de la Bisbal d’Empordà

El Pla de xoc de neteja i manteniment de la Bisbal d’Empordà continua avançant pels carrers d’arreu de la ciutat. Després de donar per acabats els treballs extraordinaris de neteja a la zona sud de la ciutat, s’han anat fent diverses actuacions al nucli del centre de la Bisbal d’Empordà i, des de l’abril, s’ha anat actuant al mateix centre per encarrilar després cap a la zona nord. Cal destacar les intervencions de neteja dels carrers del nucli antic amb aigua a pressió durant quatre matins, que ha donat un bon resultat. Treballs de manteniment de jardineria i desbrossament, de pintura vial, de renovació de l’enllumenat o neteges intensives són alguns exemples dels treballs que es van fent dia a dia a la via pública bisbalenca.

Els darrers mesos s’ha fet neteja intensiva al sector de Torre Bisbal, alhora que s’ha aprofitat l’actuació a la zona per fer renovació de l’arbrat de l’entorn de l’Escola Bressol El Tren Petit. D’altra banda, també s’han fet importants actuacions de millora a diverses reixes dels vorals de la via pública: al carrer Coll i Vehí, al carrer del Morró i al carrer Vidal i Barraquer. Alguns dels reixats no engolien l’aigua de manera correcta ja que feia temps que no s’hi feia neteja, alhora que alguns marcs es movien.

Tenint en compte l’època de l’any actual, després del període de pluges, la brigada municipal també ha fet diverses actuacions de jardineria, ja que les herbes han crescut arreu ràpidament. Alguns exemples d’actuacions on s’ha fet desbrossament i manteniment de parcs i parterres són a la zona de la Guardiola,  a l’avinguda Josep Irla o al parc caní del Bosquetet. 

En el marc del Pla de xoc, la brigada municipal també continua canviant enllumenats, tal com es va fer al carrer Francesc de Verntallat amb la instal·lació de sis nous fanals led. S’han fet actuacions a l’avinguda Prat de la Riba o a la plaça Major, on també s’hi instal·len fanals amb led (més sostenibles). La renovació es fa per reduir el consum d’energia i ajustar la intensitat lluminària a la normativa vigent. 

Un altre dels fronts oberts són les voreres. La brigada municipal, amb el suport d’una empresa de paleteria de la ciutat, va fer treballs d’arranjament de voreres en diversos punts, com per exemple al carrer Nou o al carrer Puig d’Arques. Al carrer Nou es van fer també reparacions diverses a la base de formigó i als acabats del paviment de tot l’àmbit d’aquest tram de la via. Algunes d’aquestes voreres presenten deficiències per l’aixecament del ferm i deteriorament generalitzat. L’Àrea de Via Pública de l’Ajuntament continua fent intervencions en diversos carrers de la ciutat per tal d’arranjar voreres que estan en mal estat de conservació, sigui per motius d’urgència o dins els treballs del Pla de xoc de manteniment de la ciutat. Són actuacions petites que en algun cas solucionen el problema a la via, però que en d’altres són mesures provisionals a l’espera d’actuacions definitives que s’aniran executant de manera programada. També continuen fent-se treballs de pintura vial a la ciutat, incidint en els aspectes que garanteixen seguretat, com els passos de vianants. 

El regidor de Via Pública de l’Ajuntament, Xavier Dilmé, explica que «ara el principal problema que afrontem pel que fa la neteja és el fort creixement d’herbes provocat per les darreres pluges. Estem rebent moltes queixes de veïns sobre problemes d’herbes en zones que ja hem netejat no fa ni deu dies, anirem netejant a diari dins les nostres possibilitats, però hem de prioritzar parcs infantils i altres punts sensibles abans que altres zones i, per tant, hem de demanar una mica de paciència a la ciutadania». Segons Dilmé, «la previsió és que les properes setmanes es tanqui el cicle complet del Pla per poder actuar a partir de setembre ja d’una forma més programada a l’hora de fer els manteniments que pertoquen a cada carrer». Només quedaran pendents l’actuació en asfaltatges (Avinguda Josep Irla, Castell d’Empordà i Ramon Masifern) i diverses intervencions en voreres (Rec del Molí, Blanquers…) que s’hauran d’executar a través d’empreses externes i caldrà fer les corresponents licitacions. 

Un Pla de xoc dividit en 8 sectors
La Bisbal va encetar el passat 27 de novembre l’execució del Pla de xoc de neteja i manteniment de la ciutat, que compta amb un pressupost de 416.000 euros. Per fer els treballs s’ha dividit la ciutat en 8 sectors, arrencant per la zona sud. Els veïns dels sectors afectats van rebent un escrit amb l’explicació dels treballs que es portaran a terme, alhora que es van senyalitzant els carrers on s’actua per tal que es retirin els vehicles estacionats i poder fer amb més eficàcia les feines de neteja.

La part principal del Pla és la neteja de brutícies de la via, tant de forma manual com amb les màquines, fent servir en punts complicats aigua a pressió (que no és potable) com a reforç, juntament amb l’eliminació de totes les herbes. També s’aprofita per refer panots malmesos, canviar senyals deteriorats i repintar a on calgui. S’afegeixen o es renoven bancs i papereres, així com miralls per millorar la visibilitat dels conductors en diferents punts. També s’actua en parcs infantils, camins rurals i enllumenat, i es farà una primera fase d’asfaltats a algunes de les vies més malmeses. La brigada municipal compta amb el suport puntual d’empreses externes, que sempre que es pugui seran de la Bisbal.

L’execució del Pla de xoc té dos objectius. A curt termini, posar la ciutat en condicions i, a mig termini, permetre que a partir d’aquesta posada a punt només calgui fer cada x temps el manteniment pertinent, programat i sistematitzat. La ciutadania té a la seva disposició el correu electrònic pladexocneteja@labisbal.cat i el canal de WhatsApp exclusiu a través del 610 773 885 per fer arribar qualsevol suggeriment que es consideri adient.