23 novembre de 2011 a les 14:20

El pla Inuncat es manté en Prealerta per fer seguiment de les operacions de regulació dels embassaments i del final de l’avís de mala mar

La DGPC manté la situació de prealerta atès que les operacions de regulació dels embassaments poden requerir el control dels accessos a les lleres, guals i punts baixos. Les diferents incidències que s’emetin des de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) es comunicaran als municipis afectats. Tot i això, segons l’ACA, l’estat dels cabals de les conques catalanes segueixen amb valors superiors als habituals però ambtendència a la baixa.  

Segons el Servei Meteorològic de Catalunya, es manté la previsió d’onades a la mar superiors als 2’5 metres a tot el litoral català durant tot el dia d’avui, fins a les 19h, malgrat la probabilitat s’ha reduït significativament. 

Segons el Servei Català de Trànsit (SCT) es mantenen les afectacions a alguns trams de la xarxa viària secundària a la demarcació de Girona. En aquests moments encara hi ha 2 vies afectades com a conseqüència de les pluges. A l’Alt Empordà està restringida al trànsit per inundacions la GIV-6226 de Vilaür a Santa Eulàlia. A més al Vallès Occidental, es fa pas alternatiu a la B-124 a l’alçada de Sant Llorenç Savall per despreniments. L’SCT demana que s’extremi la precaució en cas de conduir amb condicions meteorològiques adverses i recorda que convé: respectar els límits establerts i moderar la velocitat, mantenir la distància de seguretat entre vehicles, frenar amb suavitat i previsió, circular amb primera i lentament en cas d’haver de travessar un bassal gran i, un cop passat aquest, comprovar l’eficàcia dels frens.

L’estat de la xarxa ferroviària està normalitzat, exceptuant un tram de la línia R1 entre Pineda i Malgrat, on la velocitat s’ha reduït de forma preventiva. 

Pel que a les afectacions al territori, a hores d’ara no consten incidències significatives i els municipis que havien activat els seus plans de protecció civil, o bé els han desactivat, o bé preveuen desactivar-los i passar-los a fase de prealerta durant aquest matí. 

Detall de l’estat dels embassaments:

Embassament de Foix: Continua sobreeixint i es manté l’avís al municipi de Cubelles.
Embassament de Portbou: Actualment no està sobreeixint.
Embassament de Vallforners: Es troba sobreeixint, amb un cabal estimat de 5,5 m3/s. La tendència és que es mantingui aquest cabal de desguàs, tot i que dependrà de les eventuals futures aportacions de la riera de Vallforners. Es recomana mantenir l’avís als municipis situats aigua avall de la presa.
Embassament de Boadella: Es procedeix a adequar els cabals desembassats de 40m3/s fins a 17m3/s.
Embassament de Pasteral: Actualment s’estan desembassant 65 m3/s i, de forma gradual, durant les properes hores anirà augmentant fins a un desembassament de 110 m3/s. El cabal desembassat en cap cas no suposa el desbordament de la llera ni l’afecció a cap servei bàsic. El cabal afectarà trams baixos i guals tot i que no s’espera que el cabal màxim de sortida de 110 m3/s a Pasteral s’assoleixi fins d’aquí unes hores gràcies a l’efecte laminador de l’embassament de Susqueda. 

Detall dels cabals dels rius de les conques internes:

Conca de la Muga: A Castelló d’Empúries (riu Muga) el cabal actual és de 163 m3/s amb tendència decreixent.
Conca del Fluvià: A Olot (riu Fluvià) el cabal actual és de 7,92 m3/s amb tendència decreixent.
Conca del Ter: Els cabals al Baix Ter es mantenen superiors als habituals, ambtendència decreixent: Onyar a Girona: cabal 17 m3/s. Daró a Serra de Daró: cabal 16 m3/s. Ter a Torroella de Montgrí: cabal 224 m3/s.
Conca de la Tordera: A Fogars de Tordera (riu Tordera) el cabal actual és de 55m3/s, superior als habituals però amb tendència decreixent. 

Des de la DGPC es manté la recomanació d’evitar els accessos a la llera, punts baixos, guals i creuaments de riu a nivell, aigua avall del Pasteral, aigua avall de la presa de Boadella i als municipis de Cubelles, Portbou, Cànoves, Cardedeu, La Roca del Vallès, Sant Llorenç de la Muga, Darnius, Boadella d’Empordà, Pont de Molins, Llers, Cabanes, Peralada i Castelló d’Empúries fins que no es normalitzi del tot la situació. Tot i que la tendència general de cabals és a la baixa, es recomana mantenir aquestes recomanacions a tots els municipis on els cabals dels rius continuen sent superiors als habituals.A més, pel que fa a l’estat de la mar, es reiteren els consells facilitats en anteriors comunicats, especialment, limitar l’accés de les persones als passeigs marítims, esculleres o espigons que quedin propers als efectes de l’onatge.