4 abril de 2011 a les 13:28

El Ple aprova reclamar el cànon digital, els reglaments d’ús de la marca Ceràmica de la Bisbal i del Buc d’assaig i arriba a un acord amb els treballadors

El Ple de l’Ajuntament de la Bisbal va aprovar aquest dimarts a la nit reclamar el que ha pagat de més en concepte de cànon digital i donar suport a les entitats bisbalenques que l’hagin pagat i el vulguin reclamar. També va aprovar els reglaments d’ús de la marca Ceràmica de la Bisbal i del Buc d’assaig i un acord amb els treballadors per ajornar a 2012 i 2013 els pagaments de les millores compromeses per aquest 2011. Igualment, es va aprovar el mapa de capacitat acústica de la ciutat i la incorporació del Pla de Recuperació Integral del Daró al Pla d’Ordenació Urbana Municipal.

El Ple va aprovar per unanimitat aquest dimarts el reglament d’ús i la taxa per utilització del buc d’assaig, que serà de cinc euros per una sessió d’una hora i mitja. El regidor de Joventut, Josep Maria Gou, va explicar que ‘el reglament reflecteix les condicions bàsiques per al seu correcte ús’. Va destacar que no hi ha experiències similars en municipis de la zona i possiblement en un futur el seu ús ordinari en determini la modificació d’aquest reglament. 

El reglament fixa qui pot fer servir el buc, el procediment, els horaris i les normes bàsiques d’utilització. ‘Històricament reclamat pel sector musical del municipi, el desig de l’equip de govern és que sigui de molt profit’ va dir el regidor, que va agrair el suport de la Diputació de Girona i de la Secretaria General de Joventut.
El Ple també  va aprovar per dotze vots a favor (ERC, CiU i PSC) i una abstenció (ICV-EUiA) el reglament d’ús de la marca Ceràmica de la Bisbal. Segons va dir el regidor Xavier Dilmé, serveix per individualitzar, personalitzar i reconèixer els productes fets a la Bisbal d’Empordà. El regidor va destacar que és un segon pas, ja que primer es va patentar la marca i ara s’aprova el reglament d’ús, ‘gràcies a la complicitat dels productors i dels venedors, volem que sigui un distintiu de qualitat de la ceràmica i al mateix temps que sigui una garantia pel consumidor’. 
El reglament desenvolupa el consell regulador, qui podrà fer servir la marca i qui no. ‘S’ha buscat que fos una marca oberta en el sentit d’incloure l’àmbit geogràfic, tot l’àmbit, i els diferents tipus de ceràmica que es produeixen a la zona’, va explicar el regidor.
El mapa de capacitat acústica de la Bisbal d’Empordà es va aprovar per dotze vots a favor (ERC, CiU i PSC) i una abstenció (ICV-EUiA). El mapa fixa els objectius de qualitat acústica del territori, establiment de zones de sensibilitat acústica, mapa de capacitat acústica. El regidor de Medi Ambient, Àngel Planas va explicar que amb aquest document es dóna ‘resposta a demanda de la Generalitat per control de contaminació acústica. S’ha agafat de base una proposta enviada per la Generalitat però s’ha treballat des dels serveis tècnics’.
El Ple va aprovar per unanimitat el document del Pla Integral de Recuperació del Daró al seu pas per la Bisbal i va acordar annexionar-lo a la revisió del Pla d’Ordenació Urbana Municipal. El regidor de Medi Ambient, Àngel Planas, va explicar que és un treball que s’ha allargat dos anys, i que era ‘una acció prioritària del PALS. Ve de molt enrere i respon a una demanda de la ciutadania. S’ha incorporat un procés de participació ciutadana i el gruix de les propostes han estat consensuades amb la ciutadania’ ha dit el regidor. 
Algunes accions del pla ‘ja s’han dut a terme, la redacció s’ha encavalcat amb la redacció del nou POUM i s’ha col•laborat amb l’equip redactor d’aquest projecte. Ens ha de permetre marcar un full de ruta des de diferents àmbits per transformar la imatge i la percepció del riu des de la  ciutat’ va explicar Planas.
El regidor d’ICV-EUiA va considerar que el projecte és ‘molt complert i plurianual a uns anys vista que sobrepassa mandants. Molt elaborat. Tot i que creiem que es podria haver aprovat uns mesos abans’. El regidor del PSC, Ramon Romaguera, va dir que hi votarien favorablement però va afegir que en relació amb el col•lector del Raig ‘han passat quatre anys i estem allà mateix.
El regidor Àngel Planas va explicar que es podia haver aprovat abans però que el fet que hagi coincidit en el temps amb el POUM ha fet que les dues empreses ‘han treballat conjuntament i això ha fet allargar els terminis’. Planas també va explicar que
el col•lector és una obra que depèn de la Generalitat, a l’ACA, ‘i des de l’inici d’aquesta legislatura ens hem reunit dues tres vegades amb els responsables de l’ACA’ i el projecte està redactat i acabat des del 2009 i que falta adjudicar-lo.
El Ple va aprovar per unanimitat la reclamació del cànon dels productes digitals. L’acord diu que l’Ajuntament comptabilitzarà quant ha pagat en concepte de cànon digital des que aquest és vigent, i farà les reclamacions necessàries per recuperar l’import pagat en concepte de cànon digital. Igualment, l’Ajuntament de la Bisbal d’Empordà donarà suport informatiu a les entitats de la ciutat que hagin pagat aquest cànon i decideixin recuperar-ne l’import. L’acord preveu que l’Ajuntament de la Bisbal d’Empordà instarà al Parlament de Catalunya i al Congrés dels Diputats de l’Estat la necessitat d’una revisió en profunditat del marc legal del drets d’autor.
El ple va aprovar per vuit vots a favor (ERC, CiU i ICV-EUiA) i cinc abstencions (PSC)  l’ajornament del compliment de l’acord de millores salarials amb el treballadors. L’aplicació prevista per aquest 2011 s’aplicarà els exercicis 2012 i 2013, i s’establirà els mesos de març i setembre per fer el pagament dels endarreriments. L’Ajuntament es compromet a negociar uns nous terminis si el marc legal aprovés que no es pot fer l’increment tal com s’ha acordat.
L’alcalde de la Bisbal, Lluís Sais, va dir que l’equip de govern es congratula ‘d’haver arribat a un acord’ i va remarcar que ‘no era voluntat ni de l’equip de govern ni meva no arribar a un acord’. El regidor del PSC Òscar Aparicio va afirmar que ‘és molt millor aquesta solució que no pas la situació que ens vam trobar el mes passat’ i va afegir que no estava convençut ‘que no es pogués trobar una altra solució, la possibilitat de fer-ho amb diferents conceptes que no són retributius’.
En l’apartat de precs i preguntes, el regidor Ramon Romaguera va manifestar la seva disconformitat amb el fet que l’Ajuntament ignori ‘els acords i convenis signats anteriorment’ referint-se als projectes d’urbanització del pla especial de la Guardiola. En aquest punt l’alcalde va contestar que els projectes fets al 2002 no estaven actualitzats i que el conveni amb l’Incasòl no estava quantificat econòmicament.
Igualment, Ramon Romaguera també es va referir a la Biblioteca Central Comarcal per dir que considera que s’ha comès frau de llei per un excés de subvencions i que es posarà en contacte amb el Departament de Governació per saber la seva opinió al respecte. L’alcalde va afirmar al respecte que ‘el que dirà Governació és que no supera el 95% d’import subvencionable’. Quant a les intervencions del públic, n’hi va haver una, també relacionada amb aquest tema, per part de l’anterior propietari del terreny on s’ha de fer la nova biblioteca, que va dir que com a ciutadà bisbalenc li sabia molt de greu la gestió que s’ha fet del tema.