7 maig de 2018 a les 15:42

El Ple de la Bisbal aprova mocions de suport a Guillem Agulló, Proactiva Open Arms i als CDR

El passat dimarts 24 d’abril el darrer Ple municipal de l’Ajuntament de la Bisbal d’Empordà va aprovar tres mocions reivindicatives. Una per retre homenatge a la memòria de Guillem Agulló i Salvador, una per donar suport als Comitès en defensa de la República i la resistència civil activa i no violenta i, la darrera, de suport a Proactiva Open Arms. 

Enguany es commemoren 25 anys de de la mort de Guillem Agulló, el jove de Burjassot que l’11 d’abril de 1993 va ser brutalment assassinat per un grup de joves d’ideologia neonazi a la localitat de Montanejos (a la comarca de l’Alt Millars). La moció es va aprovar (per 17 vots a favor i una abstenció) amb la voluntat de retre homenatge a Agulló, mantenir viva la seva memòria, instar al Govern Valencià a impulsar una llei per combatre l’origen de la violència i l’odi a la diversitat ideològica, cultural, lingüístic. També es va proposar el nom de Guillem Agulló a la comissió nomenclàtor per dedicar un espai públic o carrer a la seva memòria.

La moció per donar suport als Comitès en Defensa de la República i la resistència civil activa i no violenta es va aprovar per unanimitat. Darrerament s’ha fet públic que la Fiscalia de l’Audiència Nacional obria diligències contra els Comitès en Defensa de la República, atribuint possibles delictes de rebel·lió (delicte castigat amb penes de fins a 30 anys de presó), i pocs dies després hi ha hagut les primeres detencions d’activistes de diferents CDR. La moció vol recordar que els Comitès en Defensa de la República no tenen cap altre objectiu que treballar en favor de la República Catalana, una república on tothom hi tindrà lloc, vingui d’on vingui, pensi com pensi i parli la llengua que parli. Proposa considerar els CDR una forma d’acció política legítima, pròpia d’una democràcia madura, a més de manifestar el seu suport i denunciar-ne la criminalització. L’Ajuntament vol manifestar el seu compromís en col·laborar en la defensa de bisbalencs i bisbalenques que vegin vulnerats els seus drets polítics.

La moció de suport a Proactiva Open Arms també es va aprovar per unanimitat. L’entitat, en els darrers dos anys, ha rescatat més de 54.000 persones de ser ofegades a la Mediterrània, fugint de la guerra i de la persecució i cercant refugi a Europa, amb el suport econòmic i polític del món local català en general i del Fons Català de Cooperació al Desenvolupament en particular. Malgrat aquesta magnífica tasca, Proactiva Open Arms ha estat víctima de l’assetjament per part de les autoritats líbies i italianes per tal que l’entitat deixi de rescatar refugiats. Prova d’això és que de les nou organitzacions que treballaven al Mediterrani fent aquesta tasca, només en queden tres a causa de la persecució de les autoritats líbies i italianes des del 2017. El darrer episodi d’aquest assetjament ha estat la confiscació preventiva el vaixell de l’ONG badalonina Proactiva Open Arms sota les inversemblants acusacions d’afavorir la immigració clandestina i d’associació criminal, delictes que comporten fins a set anys de presó. Salvar vides en cap cas no pot ser delicte, i les acusacions de tràfic de persones estan absolutament fora de lloc en una organització humanitària: el dret del mar estipula que la protecció de la vida humana és prioritat absoluta. Aquesta moció va servir per mostrar tot el suport i solidaritat a l’ONG i rebutjar les acusacions contra aquesta.